Mira GasicMirjana Ivezić rođena je u Brusu, od oca Gerasima i majke Dušanke. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Brusu, a Filozofski fakultet, grupu za Etnologiju, u Beogradu, na kojem diplomira 1981. godine, postavši (i ostavši) prvi i jedini etnolog u opštini Brus. 
Po diplomiranju, zasniva radni odnos na neodređeno vreme u Domu kulture Brus, započevši rad na osnivanju Zavičajne etnografske zbirke pri ovoj i jedinoj u to vreme (a i danas) ustanovi kulture u Brusu, najpre kao referent za prikupljanje etnografske i druge muzejske građe, što je podrazumevalo dugogodišnji terenski rad, a potom i istraživač i proučavalac, kako materijalne, tako i socijalne i duhovne kulture područja o kojem je reč. 


Godine 1989. Zavičajna etnografska zbirka postaje otvorena za javnost, dobivši u to vreme odgovarajuće prostore i stalnu muzejsku postavku. Etnografska građa, vremenom se uvećavala, fond postajao bogatiji, a ni pisana dokumentacija nije zanemarivana, naprotiv, tako da je obrađen veliki broj tema iz života i kulture stanovništva bruskog podneblja iz svih oblasti etnologije (od običaja, verovanja, nošnje, graditeljstva... do etnomedicine i veterine, narodnog stvaralaštva...), od kojih je nekoliko i publikovano (u Etnološkim sveskama, EDS Beograd, Zbornicima Narodnog muzeja u Kruševcu, Zborniku muzeja u Aleksandrovcu, Bruskim tragovima prošlosti III, mnogim časopisima i novinama, a o Narodnoj nošnji istočnog Kopaonika, Etnološkim karakteristikama opštine Brus – u užem i širem izdanju, Narodnom graditeljstvu, različitim verovanjima: o vodi, vatri, hamajlijama..., običajima itd.). Radovi na određene teme su u pripremi za štampu, odnosno publikovanje. 
Pored toga, organizovano je više strukovnih tematskih izložbi, domaćih i gostujućih, kao što su: „Etno izložba zavičaja“ (prva), „Posuđe 19. i s početka 20. veka na području opštine Brus“, „Tradicionalna narodna ishrana i narodna radinost našeg područja“ (koja je postala tradicionalna, dva puta organizovana od strane Zavičajne etnografske zbirke, a kasnije od strane Turističke organizacije opštine Brus, s obzirom na to da je, zbog masovnosti kako učesnika, tako i javnosti, preseljena na glavnu ulicu Brusa i postala deo manifestacije „Zlatne ruke Srbije“; dakle, etnolog je pokrenuo ovu manifestaciju, koja i dalje traje) i druge slične izložbe..., a jedna od poslednjih gostujućih, je izložba pod nazivom „Poslednji derviš Kazahstana“, autora iz Rusije, Olesje Bondareve i Mauri Pasanena iz Finske.

Bila je direktor Centra za kulturu i informisanje i Kulturnog centra Brus (koji naziv je dobila ustanova Dom kulture, a po „deobi“ Centra na Narodnu biblioteku Brus i Kulturni centar Brus) u dva mandata i u to vreme organizovala razne izložbe (Milića od Mačve, na primer), koncerte (Jovan Kolundžija, Miloš Petrović, na primer), projekcije najnovijih filmskih domaćih i svetskih ostvarenja, pozorišne predstave („Prokleta avlija“, “Zlatno runo“ i mnogo, mnogo drugih, kako profesionalnih, tako i amaterskih pozorišta Srbije), baletske predstave (Konstantin Kostjukov, na primer), mnogo dečjih pozorišnih predstava... , razvija kulturni amaterizam, osniva Dramski studio Kulturnog centra Brus (čije su predstave gostovale u mnogim gradovima Srbije, u „Dadovu“, na primer, Smederevu na „Nušićevim danima“, sa predstavom „Sumnjivo lice“, gde jedan glumac dobija i nagradu publike...), osniva Likovni klub „Nikola Moler“, koji okuplja tridesetak članova – likovnih stvaralaca bruske opštine...

Bila je član Etnološkog društva Srbije, danas Muzejskog, od početka zasnivanja radnog odnosa, učestvovala na mnogim simpozijumima i savetovanjima etnologa, na kojima je saopštavala i svoje radove. Sarađuje sa srodnim institucijama, muzejima, posećuje izložbe i dalje radi kao etnolog u sada novoj „staroj“ ustanovi pod nazivom „Centar za kulturne delatnosti i bibliotekarstvo opštine Brus“, a uskoro - Centru za kulturu Brus.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Miodrag Nikolic 124581715
Mirjana Kompliment, svaka cast i succes Miodrag iz Holandije Ps. Dedovina iz opstine Brus
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE