Mnoga sela su dobila svoje ime i po najbrojnijem šumskom drveću koje je na tom prostoru uspevalo, raslo. Tako je i sa dobijanjem imena sela Grabovnica. Ovde su bila čitava brda od veoma cenjenog planinskog drveta graba, pa je to bilo i odlučujuće kod davanja imena sela – Grabovnica. Sa raseljavanjem sela na širem prostoru formirana su dva sela – Velika i Mala Grabovnica.

Za najstariju familiju u Grabovnici (sada Velikoj) smatraju se Marjanovići, najstarijih na kopaoničkom području, a potiču sa Kosova. Jedan od učesnika kosovskog boja bio je i mali Marjan, koji je važio za veoma hrabrog, junačkog i duhovitog mladića.

Kada je mali Marjan zarobljen od Turaka i izveden na gubilište, njega ni tada duhovitost nije napuštala. Legenda kaže da je neposredno pred smrt počeo da sakuplja suvu travu (seno) i da je posipao po mestu gde će biti pogubljen. Kada su to Turci primetili pitali su ga – Zašto to čini? A on im je odgovorio: „Sada će mi Turci odseći glavu pa kada padne na zemlju da se ne uprlja“.

Prema daljem kazivanju Marjanovići su se doselili na padine Kopaonika krajem XVI veka.

Iza svoje smrti, Mali Marjan je ostavio sina Malog Radojcu, čuvenog junaka izbezumlja, a veoma se lepo oblačio i nosio skupoceno oružje. Narodna pesma ga je ovako ožalila:

Malo selo rano večeralo,

Večeralo pa je polegalo.

Malo selo što si neveselo?

ćuti more grlo te bolelo

a kako će da bude veselo

kad umre Mali Radojca,

koji nam je pesmice pevao,

njih pevao a kolo vodio.

On je grdnih dana dopanuo

baš kod bele krivorečke crkve

kad su istu napadali Turci,

kad su belu hteli da zapale!

Legenda kaže da je mali Radojca sahranjen kod crkve u Krivoj Reci. Iza sebe, Radojca je ostavio sina Živka, a ovaj sinove Petra, Pavla i Pantu.

Familija Ivezić nastala je po Ivezi, koji se ovde doselio iz Brzeća. Iveza je bio jedan od petorice braća – Tata, Iveza, Stevo, Filip i Šinda. Po Tati su Tatići iz Brzeća, Šindići po Šindi u Bozoljinu i župskom lesenovcu, po Ivezi Ivezići, Filipu Filipovići, po Stevi Stevovići... Iveza je u Grabovnicu došao oko 1832 godine.

Grabovnica je 1866 godine imala 89 poreske glave.

A 1925 bilo je 71 domaćinstvo sa 346 članova.

Velika Grabovnica danas, početkom 1991 godine, ima 174 domaćinstava sa 643 stanovnika, a Mala Grabovnica 48 domaćinstva sa 167 stanovnika.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE