Za vreme vladavine Turaka Srbijom, prilikom ubiranja harača od raje, haračlije su od svakog pojedinca, pored davanja u materijalnim dobrima, od svakog iskali – „Dajte još i groš, dajte još i groš“. Od ovih reči,  „dajte još  i groš“ veruje se da je selu nadenuto ime  - Igroš.

Po drugom kazivanju, momci i devojke iz Igroša su oduvek bili ponos lepote i lepog igranja u saborima. I kada se do nekog lepog igroškog momka svojevremeno uhvatila lepa devojka a kolo bilo veliko da mu se narod divio, kolovođa je sviračima dobacio: „ Ne prekidajte svirku, dajem još i groš“. I po ovim rečima momka – dajem još i groš veruje se da je selo dobilo ime – Igroš.

I po trećem kazivanju, kada su ovde kupovani posedi i u opštem nadmetanju kupaca, jedan je rekao: „Na svaku pogodbu ja dajem još i groš“. I po ovome se veruje da je selo dobilo ime Igroš.

Inače, za najstariju familiju se smatraju Bojovići koji su došli iz Crne Gore, a tu su i Purići, Minići, Miljkovići, Vidojevići, Arsići, Marinkovići, Ratkovići, Čolići, Matejići, Filipovići, Vukojičići, Đokići, Stefanovići ...

Todorovići su od pretka Simeona u Igroš došli  iz Čajetine kod Raške, a onda su jedni iz ove familije produžili u župsko Dobroljupce.

Prema podacima iz 1866. godine, Igroš je tada imao 52 poreske glave, a 1925.godine 99 domaćinstava sa 714 stanovnika. Popisom iz 1991.godine Igroš ima 178 domova i 749 stanovnika.

Da još pomenemo i nekoliko karakterističnih naziva pojedinih potesa sela: Živkov grob, Vlajne, Tresibara(najbolji deo zemlje), Lazovi, Dočak vinogradi, Dugačka ornica...
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE