Svako selo u ovom kraju ima svoje sveto mesto, obeležje ili zapis, gde se vrše molitve za vreme seoskih slava.
Na mestu gde se danas prostire selo Dubci, između ogromnog broja stabala – dubova nalazio se i jedan hrast – dub koji je džinovski dominirao okolinom. I ovaj dub meštani su uzeli za svoj zapis, odnosno zaštinika mesta. Kasnijeje kod ovog duba podignuta i crkva, a oko crkve je počelo da se formira selo.

Kao i u drugim mestima Kopaonika, prvi doseljenici su se bavili stočarstvom, lovom i sečom dubova za trupce (za građu ili drva). Kada se već naziralo selo njegovi stanovnici su odlučili da u znak sećanja na svoj dub zaštitnik i trupce za građu, selu najpre dali ime Dubce, kasnije Dubci, a tek kasnije Dupci.

Godine 1866. Dubci su imali 60 poreskih glava, a popison iz 1925. godine selo je naraslo na 104 domaćinstava sa 674 stanovnika. Popisom iz 1991. godine, selo Dubci ima 138 domaćinstava sa 482 stanovnika.

U selu su karakteristične familije Šejića i Tačića. Skoro se smatra da su njihovi preci ovde došli istovremeno.

Iz familije Šejića, iz Šošića na Kopaoniku, udovica sa sinom od godinu dana preudala se u familiju Pavličevića, u Tršanovce. Kada je sin odrastao formirao je svoj posed u Dubcima gde je već bila familija Tačića, nastala je po Tači, koji je ovde došao iz župskog Latkovca. Šeja se oženio kćerkom Tačinom.

U sastavu sela Dubci nalazi se i zaseok Krivi Brod. Mesto je na brdu i označava pravac Župljanima, koji dolaze u Rasinu, gde je nekad mogla da se gazi reka, odnosno je bila plitka. Mesto gde se gazila reka zove se brod. A ime krivi je po velikoj krivini reke na tom mestu gde se Rasina gazila.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE