U današnjem selu Strojincima nalazio se ogroman seoski zapis (stablo) gde selo slavi svoju slavu – bogomolju, Svetu Trojcu. I samo je mesto zbog toga prozvano – „Kod Svete Trojice“. Legenda kaže da je po ovom mestu i selo dobilo ime – Strojince.

Po drugom kazivanju, ovde je bila neka baba po imenu Jana, koja se bavila vračanjem, gašenjem ugljevlja, spravljanju melema i bajanju. Ali, baba Jana je u pomoć uvek prizivala Svetu Trojcu, pa je i narod prozvao babu Strojica. Veruje se da je i od reči Strojica selu nadenuto ime – Strojinci.

I po trećem kazivanju, kada je knez Lazar sa vojskom išao u boj na Kosovo, ovde je proveo odmor, pa kada su se spremali da pođu, Lazar je pozvao sve svoje junake da stanu u red i da se postroje da bi ih sve lepo prebrojao. Posle kosovskog boja, kada su ovde došli prvi doseljenici, po mestu postrojvanja vojske i po Svetoj Trijici veruje se da je selu nadenuto ime Strojince.

U selu, inače, ima više familija, za koje se kaže da vode poreklo najviše iz Crne gore: Bojovići, Raičevići, Dragići, Panići, Stanići, Radovići, Petkovići, Lazanci...

Prema podacima iz 1886. godine, Strojince je imalo 35 poreskih glava, a 1925. godine registrovano je 90 domaćinstava sa 593 stanovnika. Popisom iz 1991. godine, selo ima 149 domaćinstaa sa 566 članova.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE