Postoje brojna nagađanja oko dobijanja imena ovog mesta. Najpre, postoji kazivanje da je ovde došao neki Bogić iz Župe i da je po njemu najpre i selo nazvano – Bogić. Oko 1833. godine nosilo je mesto ime Bogiši. Godine1866. ime selu je vođeno kao Bogiš, kada je imalo 28 poreskih glava, a kada je bio prvi popis stanovništva 1925 godine selo je zavedeno kao Bagiš. Tada je imalo 40 domaćinstava sa 300 stanovnika. Prema popisu iz 1991. godine Bogiše ima 103 domaćinstava i 379 stanovnika.

Prema jednom kazivanju neki Živko iz Ćelija kada je delio dva sina, jednog je zadržao da s njim živi, a drugome je rekao: „Eno ti ona njiva pod brdo preko Rasine, sad neka ti Bog pomogne, a od mene si iš“! Najverovatnije je od svih ovih kombinacija – Bogić, Bogiši, Bagiš, Bog, i iš za selo konačno formirao današnje ime -  Bogiše.

Među prve stanovnike se ubrajaju i neki Stojanče, majstor dunđer iz okoline Crne Trave, koji je ovde ljudima podizao kuće, pa je po njemu nastala i familija Stojanović. Jočići su došli iz Batota, Vukajlovići iz bruske Grabovnice, Marjanci iz Blaževa, Gujići iz Graševaca...
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE