Bežeći ispred Turaka, posle Kosovskog boja, koji su sve pred sobom ubijali i spaljivali, na udaru su psebno bila naselja šumovitog Kopaonika i vinorodna Župa. Tako su se dve grupe uz begu istovremeno našle iz Žiljaka kod Brusa i sa planine Željin, na mestu gde se nalazi selo Žilinci.

Kako su ovde stigli, odmah su odlučili da ostanu, jer im je godila klima i položaj između Trnavačke čuke s jedne strane i reke Rasine s druge strane. Početkom pravljenja kuća i koliba kako se to u narodu kaže, počeli su da se Žile, odnosno da formiraju svoj koren postojanja.

Oni iz okolnih mesta koji su pre njih ovde došli počeli su da ih oslovljavajavu sa „Žiljcima“ i „Željincima“ a kako su se ubrzo užilili, legenda kaže da su od reči „Žiljcima“, „Željincima“ i užilili formirano ime – Žilinci.

Selo je 1866. godine imalo 33 poreske glave, a 1925. zabeleženo je 45 domaćinstva sa 320 članova. Godine 1991. Žilinci ima 57 domaćinstava sa 201. članom.

Jedan događaj iz I svetskog rata posebno je vezan za Žilince. Negde oko 1917. godine u Žilince je došla trojka švapskih vojnika, u familiju Mišića.

Tu su se bogato ugostili, ponapili se rakije i vina, pa su počeli da maltretiraju čeljad, a prevršili su svaku meru kad su počeli žene da napadaju. Sve to nije mogao mirno da gleda Sibin Mićić, koji se neprimetno izvukao iz kuće i pozvao još dvojicu komšija koji su ove vojnike iznenadili i koljem ih poubijali. Leševe su odmah sakrili, a dogovorili su se da tajnu tvrdo čuvaju. Ipak, jedan je svojoj ženi sve ovo poverio a ova opet u poverenju drugoj i tako glas dođe do švapske komande u Razbojni, pa Sibina odmah uhapsiše i bi sproveden u Mađarske zatvore. Samo zahvaljujući završetku I svetskog rata i oslobođenju Sibin spasi živu glavu. Familija Palurovića iz Žilinaca odselila se u Dobroljubce, župsko.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE