Posle pada Srbije u bici sa Turcima na Kosovu i pošto su turci zauzeli rudnik na Novom Brdu, Sasi-rudari počeli su da masovno beže prema Kruševcu, ne bi li kutak gde mogu da se nastane i mirnije i sigurnije prežive.

I kada su stigli do Rasine, na mesto gde se danas prostire selo Zlatari, ono im se svidelo i odlučili su da tu malo zastanu. Pošto su se malo odmorili neki su počeli odmah nešto da rade, pa su najpre probali sa ispiranjem zlata iz Rasinskog peska. Inače, Rasina je poznata kao zlatonosna, jer su Kopaonik i Željin puni rudnog blaga.

Ubrzo su pojedinci ispiranjem došli do krupnog grumenja od zlata, pa su odmah odlučili da ovde i konačno ostanu pa su ubrzo počeli i sa formiranjem naselja. Po zlatarima koji su ispirali zlato i selo nadenuše ime Zlatari. Da je ovo selo staro svedoče i ostaci naselja iz starog veka koja nose nazive: „Crkvište, Gradište, Grobište“. Jedna grupa rudara je išla dalje prema Kruševcu, pa su se najpre skrasili na terenima današnjeg sela Gari, a drugi deo ove grupe otišao je prema Župi i formirala selo Garevinu. Prema podacima iz 1866. godine Zlatari je imalo 93 poreske glave, a prilikom popisa iz 1925. godine imalo je 130 porodica sa 920 članova. U 1991. Zlatare ima 188 domova sa 745 članova.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE