Dok je vladao turski beg Musa u ovom delu Kopaonika, prostor sela Borance bio je poznat po velikom četinaru borove šume koja je predstavljala stalnu potencijalnu opasnost da iz nje hajduci turske vojnike i silnike napadnu.

Jednoga dana, poveća grupa turskih vojnika dala se u veliku pljačku pred njihov povratak u Carigrad, te je raja negodovala na razne načine, a najčešće jaukom i lelekom.
Za to je čula družina koja je taborila u borovoj šumi, na brzinu organizuje dobru zasedu i na prepad Turke poubijaju, oduzmu sav plen, vrate raji i na brzinu se dublje povuku u šume.

Ipak, dva – tri vojnika Turska su uspela da se spasu i kada su došli do hana, koji se nalazio oko Sudimlja ili Merćeza, ispričaju šta im se dogodilo.Musa je odmah naredio veliku poteru za ovim hajducima, a prvi znak osvete bio je spaljivanje borove šume, odakle su hajduci napali.

Šuma je tako stravično izgorela da se borovi nisu pojavili, pa su i dan danas ostale goleti.

Kada je na ovom prostoru selo bilo malo, a gde je ostao po neki bor, onda su uspomenu na borove selu dali ime – Borance.

Po drugom, selo je stradalo od kuge (kao i Ravni i Trebotin), pa su u odbranu od opake bolesti zasadjivali borove, jer borova šuma uspešno u ovim situacijama leči. U zahvalnosi borovima za izlečenje selu je dato ime – Borance.

Borance imaju možda najlepši položaj sela u ovom delu Kopaonika pa i šire.

Postoji i treće kazivanje po dobijanju imena sela. Naime, da bi efikasno oterali opaku bolest, kugu, morali su da sa dva vola bliznaka da obaraju (zaoravaju) brazde oko sela, a ralo su morali da drže dva brata blizanaca. I sve je to moralo da se uradi u zvezdanoj mesečevoj noći.

Kada je na ovaj način selo spašeno, te kako je minijaturno dobilo ime Oborance, a kasnije pridata uspomena na borove pa je selo dobilo današnje ime – Borance.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Nenad Stanisavljevic 169993185
Mozda imate datum kad se to desilo?
| 0 0

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE