Na području Blaževa i Sudimlja doselio se neki Gavrilo Iričanin, iz sela Stanišinaca na Goču. Turski beg, koji je imao sedište u Sudimlju, Gavrilu je dodelio izvestan posed zemlje na obradu. Međutim, Gavrilo nije bio neki veliki radnik, što je bega naljutilo, oduzeo mu je posed i rekao:

„Ako hoćeš da živiš, ajd gore u brda  i krči šumu za posed, neću ništa da ti makarim!“

Gavrilo je tako došao na mesto današnjeg sela Iričića, gde se ubrzo oženio i dobio sina Davida. David je kasnije imao sinove Miladina i Mijajla.

Kako se Gavrilo prezivao Iričanin, a njegov je posed bio mali isto kao i kućica, to su selo po njegovoj sićušnosti najpre prozvali Iričić, a kada su ovde došle familije Milanović i Jović iz Kovizle onda je nazvano Iričići. U selu se slave tri slave; Sveti Nikola, Sveti Luka i Sveti Aranđeo Aranđel.

Za legendu je važno i kazivanje da su Iričani u Stanišince došli iz okoline Gospića, gde je i danas ovo prezime dosta često. Selo Iričiće ima dva groblja.

 Za vreme Turaka, iznenada, u osvetničkom raspoloženju, pošto im je kuća bila izdvojena upali su u kuću – zadrugu nekog Antonovića i svih dvadesetpetoro članova izmasakrirali i niko nije ostao živ. Ostali meštani kada su saznali nekako za tragdiju Antonovića tu su odmah pored kuće formirali groblje na kome su ih sahranili. Antonovići su slavili Svetog Luku. Drugo groblje je namenjeno za familije Davidovića, Vučića...
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Radoje 37367691
Jako oskudna legenda, iako je samo legenda. Mnogo netacnosti
| 0 0

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE