ilijaSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici 02. avgusta praznuju Svetog Iliju, koji je, uz Svetog Nikolu, najpoštovaniji svetac u Srba. Svetog Iliju su slavili i slave mnoge zanatlije, a  tradicionalno i piloti.

Sveti Ilija prorokovao je dvadeset i pet godina. Svetkuje se u danu kada se menja vreme - do podne je leto, od podne jesen, zato se od njegovog dana više ne kupa u reci. Narod govori: od Svetog Ilije, Sunce sve milije.

Svetog Iliju ili Gromovnika, narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa ga svetkuje s velikim strahopoštovanjem. Srbi su, prelazeći u hrišćanstvo, mnoge osobine starog boga Peruna preneli na Svetog Iliju, koji, kao gromovnik Perun, upravlja munjama i gromovima. 

Sveti Ilija se, po predanju, uvek vozi u ognjenim kolima u koja su upregnuta četiri konja iz čijih nozdrva suklja plamen. Grmljavina nije ništa drugo do tutnjava kola Svetoga Ilije kojima se svetac vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju - da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Ukazom iz 1924 godine određeno je da se Sveti Ilija slavi kao vazduhoplovna slava. Obeležavanju slave pridavan je veliki značaj. To su bile prave narodne svetkovine na svim aerodromima.Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.