ivanSvetom Jovanu Krstitelju je u pravoslavnoj crkvi posvećeno čak devet praznika tokom godine. No, pored Sabora sv. Jovana i Usekovanja, posebno svečano se slavi i današnji dan, posvećen rođenju ovog proroka i preteče Hristovog. Ovaj događaj opisan je u jevanđelju po Luki. 

Prestarelom jerusalimskom prvosvešteniku Zahariji javio se u hramu sv. arhangel Gavril sa vešću da će mu žena Jelisaveta roditi sina, koji će se zvati Jovan.

Starac nije mogao poverovati, zbog njihovih poodmaklih godina. Zato je privremeno onemeo. Progovorio je kad se dete rodilo.
U najranijem detinjstvu Jovan je ostao siroče, otac je ubijen, majka umrla, te je živeo sam u pustinji, jedući skakavce i med od divljih pčela. Oblačio se u kamilje krzno.
Kad je odrastao, počeo je da propoveda dolazak Spasitelja, zbog čega je nazvan Pretečom.
Danas se u nekim krajevima održavaju litije i zavetine, a počinje se i sa branjem lekovitog bilja, pa neki današnji praznik zovu sv. Jovan biljober. Na današnji dan pletu se venci od ivanjskog cveća, koji se stavljaju na domove i tu ostaju cele godine, kao blagoslov toj kući. Nose se i na grobove svojih najbližih.
Pojedine srpske porodice Ivanjdan slave kao krsnu slavu, a brojne su i crkve i manastiri koji slave ovaj dan, kao Jovanje u Ovčaru, Stjenik, Mesić, Gomirje.
Ivandan (Ivanjdan) uvek pada u vreme Petrovskog posta i ovaj dan je tako veliki, da se veruje da u zoru sunce zaigra, a na svom putu tri puta zastane.
Izvor:sv-jelisaveta.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Slave:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE