Ministar Ivica Dačić spreman da funkciju stavi na raspolaganje predsedniku i premijeru, ako, kako kaže, neko smatra da je izjavom da će Srbija braniti Srbe na Kosovu, ugrozio nacionalne interese.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da spreman da svoju funkciju stavi na raspolaganje predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću, ukoliko neko misli da je izjavom da će Srbija braniti Srbe na Kosovu narušio državne i nacionalne interese.

"Ako sam ja kriv nudim ostavku, ako ne sme u Srbiji javno da se kaže: 'Branićemo svoj narod', šta sad treba da se kaže: 'Napadnite vi Kosovsku Mitrovicu i mi ćemo da aplaudiramo jer smo korak bliže Evropskoj uniji'", rekao je Dačić novinarima.

Dačić je istakao da je to upozorenje kosovskom premijeru Hašimu Tačiju trebalo da daju predstavnici međunarodne zajednice, a ne on, koji je samo poručio da Srbija ne bi trebalo unapred da kaže da, u slučaju napada na Srbe na Kosovu, neće reagovati.

Današnji događaji na Kosovu, kako je naglasio, dokazuju da je bio u pravu kada je govorio "da se ne sme iz Beograda slati poruka da Srbija više nikada neće ratovati".

Dačić je objasnio da je, u trenutku kada međunarodna zajednica ne želi da kosovskom premijeru Hašimu Tačiju stavi do znanja da se ne smeju izazivati sukobi, bilo nužno uputiti jasnu poruku da Srbija neće biti ravnodušna.

"Mene optužuju da želim da izazovem rat čak i neki iz međunarodne zajednice traže od Tadića da se distancira od moje izjave. Ako sam ja problem, moja funkcija je na raspolaganju Tadiću. Šta je trebalo da kažem: samo napred Tači", rekao je Dačić, objasnivši da kosovskog premijera smatra najodgovornijim za današnje stanje na severu Kosova.

Prema Dačićevim rečima, nisu Srbi ti koji izazivaju ratove i zato je besmisleno poručivati da Srbija neće ratovati.

"To je kao kada napišete na pošti: u slučaju pljačke nećemo se braniti. To je loša poruka", naglasio je Dačić, i poručio da "Srbija u EU ne može ići pljujući na sebe".

Dačić se osvrnuo i na današnju obeležavanje Dana zastave, koji proslavljaju Albanci u opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, rekavši da upravo taj događaj potvrđuje koliko su u krivu oni koji su mu zamerali zbog iznošenja ideje o srpsko-albanskom razgraničenju.

"Zastava ove države treba da se koristi kako je propisano, ali ja nisam u Preševu i Bujanovcu video mnogo srpskih zastava", rekao je Dačić.

"Srbija mora da bude mudra, jer sa jedne strane imamo pritisak da prihvatimo nešto što nikada ne bismo prihvatili, a sa druge strane želimo kandidaturu za članstvo u EU", zaključio je Dačić.

Izvor:rts.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE