brus logo 200Lekarska komora Srbije (LKS) izdala je tokom 2015. godine oko 960 sertifikata lekarima za prijave za rad u inostranstvu, rekla je direktorka LKS Vesna Jovanović. Ona je za agenciju Beta kazala da je to skoro isti broj kao 2014. godine.
Govoreći o deficitarnim kadrovima u zdravstvu u Srbiji, Jovanović je navela da se oseća nedostatak anesteziologa, radiologa i patologa.

"Starosna struktura u pedijatriji i neurologiji je takva da će i to vrlo skoro da postanu deficitarna zanimanja. Zaposleni u toj oblasti su pred penzijom, a nema dovoljan broj mladih koji će blagovremeno završiti specijalizaciju", navela je ona.

Vesna Jovanović je rekla i da je LKS u 2015. godini prijavljeno 11 napada na lekare.

"Mi smo po dogovoru sa Zaštitnikom građana njegovoj kancelariji poslali te predmete. On je obećao da će kod lokalnih policijskih stanica i kod tužilaštava da se raspita šta je sa tim slučajevima", kazala je ona i dodala da još nije formirano radno telo koje će se baviti tim slučajevima.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je 21. decembra 2015. godine da će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata i Lekarske komore koja će na šestomesečnom nivou pratiti sve slučajeve napada na medicinsko osoblje.

Vesna Jovanović je kazala da ima indicija da će to telo biti formirano neposredno posle Nove godine i da će početi da radi.

Ona je kazala da je predložila da se u radnu grupu uključi i direktorka Komore medicinskih sestara i tehničara.

Govoreći o procesu licenciranja lekara, Jovanović je kazala da se oko 10 odsto lekara nije prijavilo za licencu. Naime, 1. januara 2016. godine prestale su da važe licence koje su izdate 2009. godine.

"Nešto iznad 10 odsto ljudi nije se prijavilo za obnovu licence. U ovom trenutku ne možemo da procenimo o tome da li je reč o nekima koji su se penzionisali ili otišli u inostranstvo", kazala je ona.

Vesna Jovanović je kazala da je novi Pravilnik doveo do toga da oko 30 odsto onih koji po starom Pravilniku nisu imali uslov za licencu.

"Oko šest do sedam odsto lekara na nivou Srbije moraće da polaže licencni ispit. Iz beogradske LKS taj broj je oko 500 lekara, iz Novosadske oko 400", navela je ona.

izvor:rtv.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE