Apsolutno svima se događaju stresne situacije bez obzira radili neki odgovoran posao ili sadili cveće. Ljudi, posao ili finansijska situacija mogu ponekad u sekundi da nas dovedu do ludila.

Devet-saveta-za-instant-opustanje


Predloge kako da sebi pomognete baš u tim trenucima She vam donosi u ovom tekstu. Uz sledeći
h 9 saveta svakodnevno sebi možete da priuštite opuštajuće pauze u kojima ćete se regenerisati i sakupiti snagu za dalje pobede.

1. UGLJENI HIDRATI

Grickalice pune ugljenih hidrata pomažu organizmu u stvaranju serotonina koji delujući kroz mozak dovodi do smirenog stanja. Taj proces bi jedino mogli da poremete proteini, zato ih treba izbegavati. Za smirenje nisu dobre ni masnoće, jer one usporavaju ceo ovaj proces u kome se stvara serotonin. Trebalo bi da jedete nisko kalorične krekere, grickalice od sira, žele, gumene bombone i sladoled.

2. DISANJE


U trenucima ludila možete se već s nekoliko dubokih udisaja smiriti. Naime, kiseonik u organizmu opušta telo i mišiće te raščišćava misli u mozgu. Bitno je da se koncentrišete na disanje i na taj način ćete brzo zaboraviti šta vas je uznemirilo.

3. ŠETNJA

Hodanje je takođe jedan od načina na koji možete izbaciti stres. Čak i 5 do 15 minuta šetnje pomaže telu da se rastereti. Naime, takav jednostavni oblik vežbe podstiče kardiovaskularni sistem da stvori telu novu energiju, a što imate više energije to ćete se lakše nositi s psihičkim poteškoćama koje uzrokuju stres.

4. MIRIS

Zanimljivo je koliko miris utiče na raspoloženje. I teško je reći koji tačno, jer svakome paše neki drugi. Zato se trebate prepustiti svom osećaju i naći sebi odgovarajući miris koji će vas odmah smiriti. To bi mogao da bude miris jabuke koji vas podseća na baku i detinjstvo ili miris lavande koji vas odvede na more. Istražite sami!

5. PLAČ

Možda nije idealan savet za muškarce, ali za žene svakako jeste. Čak 85 % žena je reklo da
se bolje oseća pošto se isplače. Dakle i to je način na koji se lako možete smiriti, a ključne su suze kroz koje izlazi nakupljeni stres.

6. MUZIKA

Zaboraviti na probleme i na taj način se opustiti možete i uz muziku. Odaberete svoj žanr koji vam tog trenutka odgovara, navijete muziku i odlutajte mislima. Još kada bi uz istu mogli da zaigrate stres bi zasigurno istog trena nestao. Oseća ćete se preporođeno posle toga.

7. BROJANJE

Ukoliko ste osoba koja lako plane kada je pod stresom tada biste mogli da probate s dečjom brojalicom. Jel znate ono kada vas dete gnjavi kada ćete stići na neko mesto ili mu se žuri na WC pa da mu zabavite mozak kažete da broji do 5 ili nastavi da broji unedogled? - e pa isti sistem bi mogao pomoći i vama. Samo krenite da brojite i zaboravićete zbog čega ste se uznemirili.

8. VIZUELIZACIJA

U situacijama kada se možete povući od ljudi i primiriti na nekom mestu koje vam odgovara, probajte da sklopite oči i odlutate na vama idealno, mirno mesto. Zamislite more, planine, vodopad ili što god vam daje osećaj mira i budite određeno vreme na tom mestu. Samo 5 minuta odmaka od realnosti će vas potpuno smiriti.

9. RAZGOVOR

Zavisi od tipa osobe, da li ste zatvoreni ili otvoreni tip, ali svako sebi sigurno može da nađe osobu kojoj veruje i uz koju može da se opusti na način da joj prenese sve što je mori. Na taj način se često dolazi i do rešenja neke stresne situacije ili sebi jednostavno olakšate teret koji nosite na leđima samim time što se ga podilili s nekim.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE