Privatna lica i kompanije povukli su milijarde evra sa depozita u bankama problematičnih zemalja zone evra, što može da ugrozi bankarski sektor. Evropske banke suočile su se sa odlivom sredstava koje povlače klijenti, što pojačava pritisak na bankarski sektor i preti da finansijske kompanije ostanu bez ključnog izvora finansiranja, piše dnevnik “Volstrit džornal”.

Brojne velike italijanske i španske banke nedavno su obelodanile smanjenje sredstava na depozitima korporacija i drugih institucionalnih klijenata, tempom koji se meri dvocifrenim procentima. Opšti tempo povlačenja sredstava sa depozita bio je nešto manji zahvaljujući slabijem povlačenju sredstava sa depozita privatnih lica.

Depozitna baza španskih banaka je u trećem ovogodišnjem kvartalu smanjena za 48 milijardi evra, ili za dva odsto, saznaje se iz podataka španske centralne banke.

Povlačenje sredstava klijenta sa depozita podudara se sa povećanjem pozajmicama banaka od Evropske centralne banke (ECB) na rekordni nivo od početka 2009. Finansijke institucije su u utorak povukle 247 milijardi evra kredita ECB sa rokom dospeća od nedelju dana, što je više od prethodnog ovogodišnjeg maksimuma od 230,3 milijarde evra.

Banke u zemljama kao što su Španija, Portugalija i Italija pokušavaju da zadrže stare i privuku nove klijente nudeći rekordno visoke kamate na depozite, čime povećavaju cenu sopstvenih transakcija. Prema podacima centralne banke Italije, prosečana kamata na depozite je u septembru porasla na 2,6 odsto, što je bezmalo dvostruko više od kamate koja se nudila početkom godine.

Još veću paniku unelo je istraživanje velike švajcarske banke „Kredi Svis“ koja predviđa krah evra i to vrlo verovatno do sredine januara. U izveštaju bankara se dodaje da će se kriza u evrozoni odraziti na do sada jake finansije Francuske i Nemačke. Švajcarci u svojoj prognozi ističu da, ukoliko se ne dogodi nešto „revolucionarno“ u razmišljanju čelnika EU, može se očekivati poplava krize od koje niko neće biti pošteđen.

Podrška Merkelove

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je kritike na račun Evropske centralne banke zbog nepreduzimanja mera za suzbijanje dužničke krize u zoni evra i jasno stavila do znanja da sledeća tranša Grčkoj neće biti isplaćena ako se stranke ne obavežu da će podržati program mera štednje

Dijamanti imaju kupce

Evropu možda potresa finansijska kriza, ali se taj potres u Ženevi, gde su aukcijske kuće nedavno održale godišnju prodaju nakita, svakako ne oseća. Smaragdne naušnice, tijare ukrašene safirima, ogrlica ukrašena rubinima… Ipak, zvezda ženevske sezone nakita 2011. bio je vrlo poseban kamen: “kap sunca” - žuti dijamant od 110 karata

“Evropa tone“

- Eksperti druge po veličini nemačke banke “Komercbank” očekuju da će ekonomija Evrope već do kraja godine skliznuti u novu recesiju, na šta ukazuju vodeći makroekonomski indikatori.

Bankrot u Hrvatskoj

Hrvatska narodna banka oduzela je dozvolu za rad splitskoj Kredo banci, pokrenuta je i njena likvidacija, i to je prva banka u Hrvatskoj koja je od početka krize bankrotirala.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE