NIŠ/IVANJICA/ARILJE - Skoro svi poljoprivredni usevi i letina su uništeni, stradali su brojni krovovi, prozori, plastenici i automobili u okolini Niša, Užica, Sjenice, Kruševca, Arilja, Ivanjice, Leskovca...

U mnogim voćnjacima i na parcelama zasađenim malinama juče je vladala prava pustoš posle olujnog nevremena koje je protutnjalo velikom delom Srbije. Od protivgradne zaštite mnogi poljoprivrednici nisu imali nikakve vajde i pitanje je da li će, ako i dobiju odštetu od države, moći da nadoknade bar deo štete i uloženog novca.

 

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, u petak od 16 sati do ponoći šest radarskih cenatara pratilo kretanje nevremena i gradonosnih oblaka, ispaljeno je približno 500 raketa iz više od 200 protivgradnih stanica, ali su uprkos tome štete - milionske, i to u evrima.

Grad veličine kokojšeg jajeta, koji je preksinoć zasuo pojas Zlatibora i ariljski kraj, ostavio je za sobom surove posledice. Stradalo je 7.000 hektara useva, od kojih je najviše pod malinom, a oštećeno je oko 800 objekata, prvenstveno kuća.
Ljubiša Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, procenio je da se šteta na malinjacima kreće od pet do 100 odsto, kao i da su najviše uništeni višegodišnji voćnjaci sa jabukama i šljivama.

- Prva procena je da su to štete koje će se vući najmanje dve-tri godine, odnosno da je voće toliko oštećeno da ni sledeće godine neće moći da rađa - kaže Dimitrijević i dodaje da će Vlada Srbije oštećenim opštinama da pomogne koliko može, ali da se čeka procena štete, posle koje će biti određeni prioriteti.

Meštani Golova, Krive Reke, Branežaca i drugih sela subotu pre podne proveli su u voćnjacima, vrtovima i njivama, bespomoćno posmatrajući stradalu letinu, oplakujući maline, jabuke, šljive, kruške, njive pod kukuruzom... Dok u Brankovini kod Valjeva meštani danas spremaju proslavu dana malina, žitelji ariljskog kraja u neverici gledaju svoje zasade.

- Na svu muku koju su nam doneli hladnjačari sa sramotnom otkupnom cenom od 75 dinara za kilogram maline, zadesio nas je i ovaj jad. Malina je uništena, u nekim zasadima i do zadnjeg ploda. Daj Bože da sva šljiva nije pobijena - jadali su se juče Zlatiborci.

Po pojedinim delovima opštine Arilje grad je padao čak 47 minuta, što nije zapamćeno u ovom kraju. Momo Plazinčić, predsednik SO Arilje, kaže da je ispred sopstvene kuće brisao grad koji je u jednom trenutku dostigao visinu od tri centimetra.

- Ne pamti se ovakvo nevreme u Arilju. U Mirosaljcima živi jedna baka koja ima 93 godine. Kaže da se ne seća ni sličnih vremenskih nepogoda - kaže Plazinčić i dodaje da je proglašeno vanredno stanje, da je kanalizacija zapušena, ali da ima vode i struje. Mirjana Avakumović, predsednica opštine Arilje, saopštila je juče da opština pomaže u saniranju posledica koliko je to u njenoj moći.

- Problem je što opština nema fond za ovakve situacije, pa očekujemo pomoć od Vlade Srbije. Sve što smo do sada mogli da uradimo je da ljudima isporučimo najlon da privremeno pokriju krovove - kaže Mirjana Avakumović, predsednica opštine u kojoj su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica ispumpavali vodu na osam lokacija u gradu.

Vetar brzine 25 metara u sekundi i veliki grad za samo 20 minuta naneo je ogromnu štetu Kruševcu i okolnim selima u dolini Rasine i Ribarske reke. Osim uništavanja letine, brojnih objekata i kidanih dalekovoda, grad je povredio i veliki broj žitelja ovog okruga. Kruševačkoj hitnoj pomoći se posle nevremena javilo oko 15 osoba zbog lakših povreda od polomljenih grana, dok je desetak građana povređeno dok su boravili u šatoru na vašaru u naselju Prnjavor. Polomljeno drveće prekinulo je saobraćaj na nekoliko putnih pravaca.

Štabu za vanredne situacije tokom noći se javilo oko 250 građana zbog ispumpavanja vode iz podruma, dok je u selu Majdevo grad probio i zaštitnu mrežu na protivgradnoj stanici.

Usled obilnih padavina i jakog grada u opštinama Čačak, Čajetina i Lučane, oštećeni su brojni krovovi i poplavljeni lokalni putevi i podrumske prostorije, pa su tokom jučerašnjeg dana pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica crpli vodu sa poplavljenih lokacija i pomagali ugroženima.

U ivanjičkoj opštini najveću štetu od nevremena pretrpela su sela Lisa, Luke i Radaljevo gde je grad oštetio krovove, automobile i prozore, dok su poljoprivredni usevi pretrpeli katastrofalnu štetu.

- Jedva smo izvukli žive glave. Bili smo na njivi kada je počelo da pada, odjednom. Grad je bio kao kokošje jaje, a neki komadi poput manje tegle. Samo smo u kuću utrčali da nam glavu ne razbije. Uništeni su prozori i najmanje 15.000 crepova na kući i pomoćnim objektima. Hektar i po maline više ne postoji, kao ni hektar krompira. Sve otišlo. Još smo u šoku - kaže Jasmina Pandurević iz Lise kod Ivanjice, u čijoj porodici niko ne pamti ovakvo nevreme.

Gradonosni oblaci istresli su se i na aleksandrovačka sela Panjevac, Dobroljubci, Parčin, Šljivovo... i potpuno uništili polja pšenice, maline, kupine, višanja, papriku, kupus... Polomljeno je na hiljade crepova, stotine prozora, automobili su kao izlupani. U nevremenu koje je sinoć pogodilo područje više dragačevskih sela teško su stradali voće, usevi i brojni objekti. Najteže su stradali Kotraža, Vučkovica, Gornji i Donji Dubac, gde se pričinjena šteta kreće od 70 do 80 odsto. Ovo područje juče su obišli i predstavnici Radarskog centra iz Užica koji su ustanovili da su rakete ispaljivane sa svih stanica, ali je stihija bila jača.
Međutim, brojni meštani pogođenih sela, mahom su mišljenja da je protivgradna odbrana zatajila i da su u petak bili ostavljeni na milost i nemilost.

Boban Stevanović, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, na pitanje “Blica nedelje” kako je moguće da je toliko gradonosnih oblaka prošlo zaštitu, odgovorio je da su svi radarski centri na vreme bili obavešteni.

Ispaljene rakete
Opština     Protivgradne stanice     Ispaljene rakete
Arilje                      11                         31
Lučani                     7                          25
Užice                      9                          19
Čajetina                 10                          21
Kraljevo                 16                          49
Ivanjica                  12                          34
Aleksandrovac         9                           18
Kruševac               24                          54
Leskovac               17                          39

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE