Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet Srbije za više od milion evra, pokrenut je pretkrivični postupak protiv Bojana Dimitrijevića, bivšeg ministra trgovine i turizma, saznaje „Blic” od izvora bliskog istrazi. Pored Dimitrijevića, istragom je obuhvaćen i aktuelni predsednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić.

Državne pare proneverene u nabavci opreme i delova za žičaru

Kako se sumnja, državne pare proneverene su kroz nabavku delova za žičaru „Briježđa” na Zlataru, koji su plaćani nekoliko puta više od realne cene. U ovim malverzacijama korišćeni su i fiktivni računi.

U ovom poslu investitor je bilo ministarstvo sa Dimitrijevićem na čelu, koji je u to vreme bio kadar SPO, sada SNS, a suinvestitor je opština Nova Varoš. Na listi osoba koje su mogući nosioci kriminogenih aktivnosti su i Miroslav Tlačinac iz Kraljeva, direktor preduzeća „Amiga” izvođača radova na žičari, i inženjer Stevan Zorić iz Nove Varoši, koji je trebalo da kontroliše radove.

Bojan Dimitrijević

Celokupan posao bio je sumnjiv već na prvom koraku - tenderu. Raspisao ga je predsednik Opštine Nova Varoš, a na osnovu ovlašćenja Mministarstva.

Vrednost javne nabavke bila je procenjena na 72.000.000 dinara, u to vreme 850.000 evra.

Iako se kao ponuđači javljaju preduzeće „Amiga” i „Beograđevina”, samo dva dana kasnije - 29. novembra 2006, komisija za javne nabavke konstatuje da je ponudu dostavila samo firma „Amiga”. Ponuda ove firme iznosi preko 2.200.000 evra, odnosno premašuje vrednost javne nabavke, i to za 1.350.000 evra.

Samo nedelju dana kasnije preduzeće „Amiga” dobija posao iako je Direkcija za građevinsko zemljište Nove Varoši dostavila obaveštenje da se ovom izvođaču radova ne može dodeliti posao jer vrednost premašuje zacrtanu realnu cenu.

Lažirani računi
Novac je protivpravno prisvajan kroz uvećanu cenu materijala, količinu utrošenog materijala, kao i obim radova. Kako za „Blic” kaže izvor blizak istrazi, primera radi, vrednost isporučene opreme za žičaru - četvorosed marke „Doppelmayr” je oko 700.000, a u računima koje su Ministarstvo i opština isplaćivali stoji 1.100.000 evra. Samo na stolicama je uzeto oko 400.000 evra. Lažirani su i računi za beton, metraža traka za ubrzanje skijaša...

Ugovor o izgradnji žičare za 2.200.000 evra, umesto oko 850.000 evra, potpisuju ministar Bojan Dimitrijević, predsednik opštine Dilparić i direktor preduzeća „Amiga” Miroslav Tlačinac.

Po potpisivanju ugovora stručni nadzor se, međutim, ne poverava kao što bi trebalo Direkciji za građevinsko zemljište Nove Varoši, već Stevanu Zoriću, koji nije ni zaposlen u Direkciji, već je prijatelj predsednika opštine Dilparića. U državnom poslu zaobiđen je državni organ jer se pretpostavljalo da radnici Direkcije ne bi potpisali fiktivne račune.

Kako za „Blic” kaže izvor blizak istrazi, materijal koji je korišćen u izgradnji žičare koštao je oko 1.400.000 evra, ali su je Ministarstvo i opština platili više od 2.200.000 evra. Tako je budžet Srbije oštećen za najmanje 700.000 evra, a u odnosu na prvobitnu procenu javne nabavke za oko 1.300.000 evra.

Istraga tek treba da se proširi na osobe koje su u Ministarstvu bile zadužene za kontrolu gradnje. Budžet Srbije mogao je da bude oštećen na istom poslu još u jednom navratu kada je naknadno građen podzid u podnožju ski-staze. Međutim, iako je vršen pritisak na Direkciju da prihvati ponudu preduzeća „Amiga”, tada je posao dat duplo jeftinijem izvođaču iz Prijepolja.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE