Više od 90 procenata građana Srbije smatra da se ne pita dovoljno u procesima kreiranja i trošenja državnog budžeta, a više od 70 procenata misli da od budžetskih para veće koristi imaju tajkuni nego obični građani, pokazalo je istraživanje Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD).

Takođe, više od 70 odsto građana Srbije smatra da se budžetski novac ne troši namenski i da je budžet privatna kasa političara, rekao je na konferenciji za novinare Marko Stojanović iz Građanskih inicijativa.

On je objasnio da je istraživanje KOCD rađeno u februaru 2012. godine, da je obuhvatilo 804 građanina i građanke različitih starosnih doba, a sprovedeno je u četiri najveća grada Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Prema tom istraživanju, kako je istakao Stojanović, 93 odsto ispitanika želelo bi da učestvuje u procesima kreiranja budžeta i praćenju potrošnje budžetskih sredstava dok sedam procenata za to nije zainteresovano.

On je dodao da 87 odsto anketiranih misli da ne postoje mehanizmi koji bi građanima omogućili da se uključe u nadgledanje planiranja, izrade i trošneja budžeta, a 43 odsto smatra da uopšte nije informisano o tim procesima.

Gotovo ista je situacija, kako je pokazalo istraživanje KOCD i sa budžetima lokalnih samouprava jer 91 odsto ispitanika smatra da se nedovoljno pitaju o budžetskim prioritetima svojih opština.

Nataša Jovanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je da se preporuke KOCD odnose na stvaranje mehanizama i pretpostavki koje bi omogućile široki konsultativni proces i odgovorile na interesovanje građana da se uključe u budžetski proces.
Ona je istakla da su dati predlozi da se kroz izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu uvede princip javnosti i da se stvore uslovi za participaciju građana u kreiranju budžetske politike.

Na konferenciji za novinare je istakunto da će KOCD 28. maja započeti kampanju osam gradova Srbije u cilju povećanja učešća građana u kreiranju budžeta.
Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Chirković podržala je kampanju KOCD i ostale aktivnosti koje vode većem učešću građna u doošenju odluka.

Participacija građana i civilnog društva u procesu donošenja odluka je osnov demokratskog društva i reformi i jedan od uslova evropskih integracija Srbije, istakla je ona i dodala da je u proteklih pet godina napravljen značajan napredak.

Chirković je ukazala da je za veće učešće građana u kreiranju i kontroli trošnja budžeta neophodno jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, ali da u tome važnu ulogu irgaju vlada i parlament.

Izvor:www.dnevnik.rs

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE