Grčki carinici prekinuli su štrajk, te je saobraćaj na sva tri granična prelaza na makedonsko-grčkoj granici Bogorodica, Medžitlija i Stari Dojran normalizovan, kako za putnička tako i za teretna vozila, javio je dopisnik Srne iz Skoplja.


Grčki carinici su štrajk prekinuli sinoć, a makedonski mediji su objavili da je do prekida došlo nakon što je Ustavni sud Grčke proglasio neustavnom odluku o 48-časovnom štrajku carinskih službenika. Prema istim izvorima, prekid štrajka za sada se odnosi samo na prvih 48 časova.

Za sada je neizvesno da li će štrajk biti nastavljen sutra budući da su carinski radnici najavili pet štrajkova po 48 časova, od juče ujutro do 24. oktobra.

Tokom jučerašnjeg štrajka u i iz Grčke u Makedonije bilo je moguće samo peške, a dozvoljen je i prolazak vozilima sa hitnim slučajevima.

 

Stručnjaci makedonske Pivredne komore procijenili su da je dosadašnja blokada grčke granice koštala makedonsku privredu oko 15 miliona evra, dok su približno dva miliona evra štete pretrpele transporne firme koje rade sa solunskim pristaništem.

Potpredsednik makedonske vlade Zoran Stavreski, koji je ujedno i minstar finansija, izjavio je da je Makedonija zatražila od Evropske unije da proglasi bankrot Grčke zato što je granica između te dvije zemlje ponovo zatvorena za saobraćaj zbog štrajka grčkih carinika.

Grčka vlada najnovijim merama štednje predviđa smanjene penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru, otpuštanje oko 30 000 državnih službenika i smanjenje iznosa za oporezivanje.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE