Ovaj 28-godišnjak, Kruševljanin, je obeležio srpsku novinarsku scenu u prethodnih godinu dana. Bar tri istraživanja koja je Stevan Dojčinović prethodnih meseci radio sa kolegama iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), dovela bi do pada vlade u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji. On je istražio i dokazao veze mafije sa premijerom Ivicom Dačićem i njegovim najbližim okruženjem na tri potpuno različita primera.

Dačić je, za sada, uz pomoć večnog kosovskog problema, srpskih medija koji su naprasno zaboravili na njegove kontakte sa mafijom, kao iz uz podršku SAD i EU politički preživeo, ali se i CINS kroz takva istraživanja u “srcu tame” izdvojio kao jedno od retkih preostalih mesta slobodnog novinarstva u Srbiji, koje nije pod kontrolom političara, marketinških agencija i tajkuna. U stvari, osim televizijske emisije Insajder, i još par marginalnih veb sajtova, nijedan medij u Srbiji nema nikakvu, a kamoli potpunu slobodu u izboru tema i istraživanju kada su u pitanju ključni političari, bankari, kriminalci, biznismeni… kao što pokazuje da ima Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

U njemu desetak dvadesetogodišnjaka uspostavlja nove standarde u istraživanju i lestvicu iz stručnosti,

Mi smo slobodni da sami biramo teme kojima ćemo se baviti, bez ikakve mogućnosti da nam ih neko diktira, i sposobni smo da otkrijemo neke od najmračnijih tajni u Srbiji”, kaže za Mi Magazin Stevan Dojčinović, urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), ovogodišnji dobitnik prestižne novinarske nagrade Jug Grizelj

istrajnosti i hrabrosti u srpskom novinarstvu podiže na novi nivo, koji čak i oni najbolji novinari u redakcijama najvećih medija više nisu u prilici da dostignu, čak i kada bi znali i hteli.

Svi mediji u Srbiji su danas pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića, Dragana Đilasa, Ivice Dačića, Milana Beka…, odnosno njima odanih tajkuna i njihovih marketinških agencija. U situaciji u kojoj su gotovo svi mediji u Srbiji na ivici opstanka, a novinari sporadično primaju bedne plate, beskrajne su mogućnosti za ucene čak i bez direktnih političkih pritisaka.

Pored toga što može biti otpušten svakog časa voljom vlasnika, bez ikakve sindikalne zaštite, svaki novinar koji drži do profesionalnog i ljudskog dostojanstva, danas se u Srbiji oseća kao sluga. Kao u najmračnijim vremenima. Samo što su u vreme Miloševića, recimo, tako mogli da se osećaju oni koji su radili na RTS, u Politici ili Večernjim novostima. Danas se taj kužni smrad proširio na sve reakcije. Devedesetih su neki ventili postojali. Ako ništa drugo, nada da će se nešto promeniti. Danas nadu po redakcijama u Srbiji mogu jedino forenzičari da istražuju.

Sada se već bez straha od preterivanja može reći ono što je već godinama očigledno: novinarstvo u Srbiji je teško korumpirano, praktično uništeno. Ko su krivci? Beskrupulozni vlasnici medija, produžene ruke političara i tajkuna, korumpirani urednici i zaplašeni novinari.

Novinari se, zaparloženi u strogo kontrolisanim medijima, tek tu i tamo prisete da je ovde, u ovoj tabloidnoj rijaliti državi, kvalitetno i slobodno novinarstvo još uvek moguće. Čitajući, recimo, istraživanja CINS-a.

Kako objašnjavaš fenomen CINS-a, koji je tako brzo postao jedan od najcitiranijih izvora informacija o temama o kojima niko ne sme da piše u Srbiji?

- Centar za istraživačko novinarstvo je, od kada je počeo da radi 2008. godine bilo nešto novo na novinarskoj sceni. Za mnoge koji su radili po medijima (nenaviknutim na istraživačko novinarstvo) u velikoj meri i neshvatljivo: zbog čega bi jedan novinar provodio dane sedeći po arhivama i prelistavajući dokumentaciju? Zašto bi uopšte jurio neke papire kada mu njegov izvor iz policije može reći sve?

Mi smo pokazali da je moguće doći do za javnost značajnih otkrića zahvaljujući sopstvenom novinarskom radu (a ne samo moleći izvore za informacije). Dokumentacija na kojoj su naše priče bazirane, koja potvrđuje naša otkrića i koju objavljujemo uz tekstove, nam je izgradila kredibilitet. Pokazali smo da nema brzih a dobrih priča – za ozbiljno istraživanje treba vremena i puno uloženog rada.

Ceo intervju možete pročitato OVDE(klik)

izvor: cins.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.