Iz Danske je ovih dana vraćeno 12 tona smrznutih malina jer je u njima pronađen norovirus koji izaziva stomačne tegobe. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je vraćena pošiljka ponovo analizirana kod nas u Naučnom institutu za veterinarstvo Novi Sad, ali su analize pokazale da u navedenoj količini nema norovirusa. Hladnjačari smatraju da je ovo još jedan pokušaj konkurencije da ih potisne sa evropskog tržišta.

Malinari sumnjaju zašto samo Danci prijavljuju zarazu iako dobijaju samo 1.000 tona srpskih malina

Danski mediji objavili su ovih dana informaciju o trovanju zamrznutim malinama koje su stigle iz Srbije i koje su zaražene norovirusom.

Oni navode da maline dolaze iz istog područja u Srbiji gde se pre nekoliko godina pojavila zaraza zbog poplava zagađenom vodom. Nadležni u danskoj Upravi za veterinu savetuju svojim građanima ukoliko su već kupili srpske maline da ih obavezno prokuvaju osam minuta pre upotrebe. Upozorenje Danaca odnosi se samo na smrznute bobice jer u njima norovirus preživljava dobro.

 


U Ministarstvu poljoprivrede kažu za “Blic” da su nedavno dobili informaciju iz Evropske komisije koja upućuje na mogućnost da je u Danskoj u malinama poreklom iz Srbije utvrđen norovirus.

- Zbog te sumnje vraćena je pošiljka od 12 tona malina roda 2010. godine. Prema važećoj proceduri, pošiljka je uzorkovana sa šest uzoraka radi utvrđivanja prisustva norovirusa od strane Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad. Analiza je pokazala da u navedenoj količini nema norovirusa. Nismo dobili potvrdu da je u Danskoj urađena analiza kojom se nesumnjivo utvrđuje prisustvo norovirusa. Do sada je bilo nekoliko sumnji, ali nijedna nije potvrđena - tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.


Predstavnici hladnjačara smatraju da je ovo još jedan pokušaj konkurencije da srpske maline istisnu sa evropskog tržišta. Oni tvrde da se već nekoliko puta pojavljuju ovakve informacije u medijima, a da nije dokazano odakle zaraza dolazi.


- Zaraženi su jeli kolače od malina i niko ne postavlja pitanje higijene ruku onog ko je kolač pravio ili samog testa, već se odmah sumnja svaljuje na maline iz Srbije - ogorčen je jedan od hladnjačara i dodaje da su ovakve optužbe veoma opasne jer ozbiljno mogu da ugroze izvoz maline.


Izvoznici kažu da od 80.000 tona izvezene maline samo 1.000 tona ide na dansko tržište, a tradicionalno najviše se izvozi u Nemačku, Francusku, Englesku, Austriju, SAD, Rusiju. Od njih nikada nisu stizale primedbe.
Evica Mihaljević iz asocijacije “Plodovi Srbije” kaže da ovo nije prvi put da iz Danske stižu pritužbe na srpsku, ali i na poljsku malinu. Međutim, virus na dodatnim analizama nikada nije izolovan.


- Mi smo sve ovo ozbiljno shvatili i stalno se rade edukacije proizvođača na šta treba da obrate pažnju, kako da zalivaju malinu, održavaju higijenu ruku tokom branja. Svi izvoznici su ispunili HACCP standarde po Zakonu o bezbednosti hrane - priča Mihaljević.


Dobar poznavalac prilika u srpskom malinarstvu kaže da su špediteri veliki problem jer se kamioni-hladnjače koji prevoze robu ne dezinfikuju.

- Jedne godine imali smo problem sa ešerihijom, baš zbog toga što kamion koji je prethodno vozio neku drugu robu nije dezinfikovan. Osim toga imamo problem i u fazi berbe jer se ne radi dovoljno na edukaciji proizvođača, mali broj proizvođača maline bere sa rukavicama na rukama, a kontaminacija voća ide putem prljavih ruku. Koliko njih u voćnjacima ima vodu da opere ruke posle odlaska u toalet. Niko. O tome mora da se vodi računa - zaključuje on.

Norovirus veoma zarazan
Norovirus je veoma zarazan i ima ga u fekalijama. Prenosi se putem prljavih ruku. Epidemije se najčešće dešavaju u kolektivima kao što su starački domovi, vrtići, škole, bolnice. Simptomi kod trovanja su veoma izraženi, javljaju se kratkotrajne epizode povraćanja, proliva, povišene temperature. Tegobe prolaze za 12 do 60 sati i ne ostavljaju nikakve posledice.

Svaka pošiljka prođe analizu
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se za svaku izvoznu pošiljku malina rade analize uzoraka na prisustvo pesticida i mikroba. U toku novembra u Užicu će početi sa radom nova laboratorija opremljena za testiranje prisustva norovirusa. Na ovaj način Srbija će imati dve laboratorije koje će koristiti međunarodno priznate metode za kontrolu prisustva ovog virusa.

Izvor: blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE