TOKIO - Japan je danas podigao stepen opasnosti od nuklearne katastrofe na najviši nivo, jednak najvećoj nuklearnoj katastrofi u svetu koja se dogodila u Černobilju 1986. godine.

U međuvremenu, nakon noćašnjeg zemljotresa, jutros se na severoistoku Japana u prefekturi Fukušima dogodio još jedan zemljotres, jačine 6,3 stepeni Rihterove skale, a radnicima u havarisanom postrojenju naloženo je da se evakuišu, javio je AFP.

Istaknuti zvaničnik u japanskoj Agenciji za nuklearnu i industrijusku bezbednost (NISA) rekao je da je stepen opasnosti podignut sa petog na najviši, sedmi nivo na međunarodnoj skali, zbog količine radioaktivnih materija koje se i dalje oslobađaju u vazduh i more.

Prema preliminarnim podacima, ukupna količina izloženosti radijaciji premašila je godišnju granicu od jednog milisiverta u područjima koja se prostiru preko 60 kilometara severozapadno od nuklearke Fukušima i oko 40 kilometara u pravcu jug-jugozapad, javila je agencija Kjodo.

NISA je saopštila da količina radijacije koja je oslobođena u atmosferu iz havarisanog postrojenja, 240 kilometara severno od Tokija, iznosi 10 odsto od količine radijacije oslobođene u Černobilju.

Međutim, Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO), koja upravlja elektranom, upozorila je da bi radijacija u postrojenju mogla da bude veća od one u Černobilju ukoliko se curenje radijacije ne zaustavi.

Stepen opasnosti u nuklearnoj elektrani Fukušima prethodno je bio na petom nivou, kao i incident koji se dogodio 1979. godine na ostrvu Tri milje u Sjedinjenim Državama.
Prema podacima Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA), sedmi nivo opasnosti podrazumeva veliko oslobađanje radijacije uz rasprostranjen uticaj po zdravlje i okolinu, dok se peti stepen odnosi na ograničeno oslobađanje radijacije, uz nekoliko smrtnih slučajeva.     Zaštita od radijacije

Izvor: blic.rs

Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE