Nisam glasala na ovim izborima. Htela sam, nije da nisam. Htela sam da izađem i učestvujem u akciji belih listića. Htela sam da "kaznim" vlast što u protekle četiri godine nije zemljom rukovodila onoliko dobro koliko sam smatrala da treba i može njome da rukovodi. Htela sam, kažem, ali na kraju nisam.

Sad mi, s jedne strane, drago, a s druge krivo. Kada vidim ovaj cirkus koji pravi ova kaobajagi opozicija, drago mi sto nisam kaznjavala vlast. A s druge strane, zbog iste kaobajagi opozicije koja pravi pomenuti cirkus, krivo mi što nisam izašla i glasala za vlast.

Za mnogo toga mi je vlast u prethodne četiri godine bila kriva, i mnogo me je vlast u prethodne četiri godine razočarala. I lajala sam na vlast, nije da nisam. Sad, kad vidim ovaj cirkus koji pravi ova kaobajagi opozicija, prosto mi krivo. I više mi vlast nije kriva ni za šta. Kriva mi opozicija. Sve što vlast nije uradila kako treba, nije uradila zbog toga što opozicija nije opozicija, već samo jedna kaobajagi opozicija. Konačno, svaka vlast je samo onoliko dobra, koliko joj je dobra opozicija.

A ova opozicija... tj. ova kaobajagi opozicija... majko moja mila! Još nam je vlast i dobra, ako pogledamo kakva nam je opozicija.

To što još uvek postoji dobar procenat naroda koji za njih glasa, priznajem, to mi je jedna totalna i apsolutna misterija. Ne mogu to da razumem. Kada vidim cirkus koji prave, a koji oni očigledno smatraju sasvim normalnim delom političkog procesa, počev od onog bezidejnog i besmislenog štrajka glađu preko ovih mađioničarskih trikova sa vađenjem papirnih zečeva iz kontejnera, pa do današnjih najava boks-mečeva na biralištima u drugom krugu (??!!)... ne mogu da shvatim da ih iko podržava. Zašto i kako je moguće da njih iko podržava?

Izgleda da je trik u tome što ima puno onih koji su, kao i ja, razočarani u vlast. I stoga je naša sveukupna i zajednička tragedija jos veća. Legitimno nezadovoljstvo građana vlašću nema ko da kanališe, posto nema normalne opozicije. Građani koji su nezadovoljni vlašću nemaju načina da svoju poruku prenesu vlasti na konstruktivan način. Po difoltu, nezadovoljni vlašću trebalo bi da glasaju za opoziciju. Ako išta postoji. A mi je, u stvari, uopšte i nemamo. Mi imamo samo kaobajagi opoziciju koja je određenom procentu naroda uspela da se proda kao prava.

Kome se kao takva nije uspela prodati, tome su ruke vezane.

Trenutno, ispada da najvažniji posao građana nije da laje na vlast, nego da laje na opoziciju. Ispada da je veći problem to što nemamo normalnu opoziciju nego što nemamo vlast kakvu bi želeli.

Ma koliko primedbi da imam na vlast, ma koliko mi je kriva za nedovoljnu borbu protiv korupcije, za neprimenjivanje zakona, za nedovoljnu transparentnost, za nenamensko trošenje budžetskog novca, za partijsko udomljavanje kadrova po javnim preduzećima i ustanovama, za nedovoljno osmišljene i nevešto sprovedene reforme, za pogrešne korake u svim društvenim sferama... u drugom krugu biram da je podržim. Biram da podrškom nedovoljno dobroj vlasti pošaljem poruku kaobajagi opoziciji.

Mislim, dosta više s pričama za malu decu!

Mislim, razvijte koncept ideje opšteg dobra kao nečeg važnijeg od ličnih ambicija!

Mislim, naučite se kulturi političkog dijaloga i političkog procesa!

Ko zna, možda se jednog dana probudim u zemlji s normalnom opozicijom, baš kao što mi se onomad desilo da se jednog dana probudim u zemlji koja je dobra u tenisu. Čuda se, dakle, dešavaju. Ostaje nam nada.

U međuvremenu nezadovoljnima vlašću koji ne kupuju kaobajagi opoziciju kao pravu ostaje jedino da stvar uzmu u svoje ruke i uz pomoć dve i po postojeće nezavisne institucije sistema vrše pritisak da se vlast poboljša.

I da tako nezavisne institucije činimo snažnijima.

I da sebe kao građane činimo važnijima.

Pa će jednog dana iz svega toga da se izrodi i neka normalna opozicija.

Do tada - glasam za vlast, pa na istu lajem.

Mislim - šta drugo?

izvor:b92.net, Krugolina Borup


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE