Veliki uspesi naših sportista, pre svega tenisera, doprineli su da sve više mladih za svoje idole bira sportiste, a ne estradne ličnosti kao ranijih godina. Najnovija istraživanja pokazuju da su za gotovo 40 odsto ispitanika najveći uzori sportisti, poput Novaka Đokovića. S media portal istražuje koliko košta ulaganje u dete koje želi da postane profesionalni teniser.

Idoli mladih u Srbiji menjaju se iz godine u godinu, iz generacije u generaciju. Tako je idol mladim pedesetih bio Šekularac, šezdesetih Đorđe Marijanović i "Bitlsi"; sedamdesetih Zdravko Čolić i "Bijelo dugme"; osamdesetih Lepa Brena, a devedesetih Ceca i Knele.

Spotisti su oduvek bili uzori i idoli mladih, a koji će sport biti popularan, zavisilo je trenutnih sportski uspeha i rezultata. Tako je osamdesetih bio popularan rukomet, košarkaši su “vladali” devedesetih, a vaterpolo je poslednjih decenija uvek bio u vrhu popularnosti. Neprikosnoveni su, ipak, fudbaleri, iako u ovom smo sportu retko postizali vrhunske rezultate.


Prema najnovijem istraživanju, koje je finansirao Fond za otvoreno društvo mladima u Srbiji, za gotovo 40 odsto ispitanika najveći uzori su sportisti, poput
Novaka Đokovića, Vlade Divca, Nemanje Vidića, Milorada Čavića, Jelene Janković i Ane Ivanović.

Nole napunio školice za tenisere


U
teniskom klubu "Partizan" kažu da je poslednjih godina za 20 odsto povećan broj mališana koji hoće da treniraju.

- Najveća navala je kada se dva puta godišnje organizuju promotivne besplatne školice tenisa - kaže sekretar kluba Mirjana Cvetković. - Najviše prijavljenih ima za tenisko zabavište, u koje se upisuju mališani od četiri do šest godina.


U
teniskom klubu "Privilege" kažu da se u odnosu na period pre pet godina, broj mališana koji hoće da treniraju tenis povećao čak deset puta!

- Toliki je pritisak na sve teniske škole, da je gotovo nemoguće upisati sve klince koji žele da budu kao Nole - kaže trener u ovoj školi Nikola Mašanović. - Upis nam traje tokom cele godine, a najviše se prijavljuju deca od šest do osam godina, mada ima i starijih od 12 godina. Klub za prvih par godina obezbeđuje opremu, a kasnije klinci žele da imaju svoj reket.

 

Koliko košta teniser?

-U TK "Partizan" članarina od 390 evra u dinarskoj protivvrednosti plaća se za polusezonu - kaže sekretar teniskog kluba Partizan Mirjana Cvetković.

U teniskom klubu "Privilege" članarina je 6.000 mesečno. Reket za decu košta od tri do pet hiljada dinara. Torba za nošenje reketa je od tri do čak 8.000 dinara.Loptice su od četiri do osam evra (pakovanje), a žice za reket do sedam do 140 evra.

Da bi izgledali kao mali teniski šampioni, klincima su potrebne patike za tenis (od 3.000 do 8.000), majica je od 1.300 do 3.000, dok je šorts 1.600 dinara. Za male Ane i Jelene tu su i teniske suknjice od oko 2.000, a pravu poslasticu predstavlaju haljinice koje nose naše najpoznatije teniserke. Tu su i trake i kačketi, zatim znojnice, sportske čarape...

Treba nam još terena

Dragan Ilić, koordinator za program ITF-a iz
Teniskog saveza Beograda kaže je najveće interesovanje klinaca za tenis bilo pre par godina, kada su naši teniseri postigli zajednički uspeh.

Međutim, zbog velikog broja zainteresovanih, a manjka teniskih terena, opao je kvalitet usluge.


- Zato je sada najvažnije kako osmisliti treninge da što veći broj dece dobije mogućnost da kvalitetno trenira i ostane u tom sportu - kaže Ilić.


On ističe da se to postiže posebnim programom
Međunarodne teniske federacije (ITF):

- To predviđa da se na jednom terenu napravi čak šest manjih terena za trening i postave montažne mreže. Tako u isto vreme može da trenira čak dvanaestoro dece.


Prema njegovim rečima, na ovaj način može da se snizi cena treninga za 30 do 50 odsto, pa tenis postaje pristupačniji sport.


Od kada je tenis postao "in", sve vezano za tenis je naprasno postalo veoma skupo. Sada su, na sreću, cene treninga pristupačnije.


- Do sada je cena išla i do 7.000 , a sada je od 2.000 do 3.000 dinara. Teniski savez Beograda je takođe obezbedio i 150 reketa, kako bi i deca koja nemaju novca mogla da treniraju - kaže Ilić.


Teniski savez Beograda
traži od grada da se napravi novi kompleks od deset teniskih terena, kako bi što više klinaca moglo da prođe kroz selekciju; jer, ko zna možda je među njima neki novi Nole, Jelena, Ana, Viktor, Nenad ili Janko.

Jelena Kostić

Izvor:smedia.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.