Misterija - Niko ne zna šta to muzičare odnosi u grob baš sa 27 godina, a teorija ima bezbroj - od uticaja Saturna, preko pakta sa đavolom, do psihokrize koja umetnike pogađa baš tada.

Smrt Ejmi Vajnhaus, kojom se utemeljivačica retrosoula uvrstila u klub umetnika umrlih sa 27 godina, predstavlja dobar povod za rađanje bizarnih teorija. Niko do sada nije otkrio šta je to što muzičare kosi u poletu mladosti, baš sa 27 godina života, a „Klub 27" raste i dalje.

Krilatica „Živi brzo, umri mlad i budi lep leš", koja se obično pripisuje Džejmsu Dinu, zapravo je izgovorena 1949. godine, i prvi ju je rekao glumac Džon Derek u filmu „Knock On Any Door". Nije nimalo čudno što je ova rečenica izgovorena baš posle Drugog svetskog rata, u jeku bebi-buma i vremena kada je, na krilima opšteg ekonomskog oporavka, počela da nastaje kultura mladih, sa svim svojim ekscesima i preterivanjima. Ova preterivanja su sa rađanjem rokenrol ere dovela i do smrti mnogih muzičara koji nisu izdržali teret slave i raspusnog života.

Ciklusi Saturna

Najpoznatiji među njima umrli su sa dvadeset i sedam godina. Niko ne zna zašto je baš ta godina kobna za muzičare, ali je izvesno da odlazak na onaj svet u ovoj godini garantuje naslednicima muzičara lagodan život od prodaje ploča. Postoji nešto magično u ranoj smrti muzičara, a javnost, po uzoru na period devetnaestovekovnog romantizma kada su „ukleti pesnici" umirali mladi i potom sticali fanatičnu armiju sledbenika, od ovih umetnika stvara heroje kroz čiju se „agoniju i ekstazu" odslikavaju romantične težnje običnih ljudi.

Astrolozi tvrde da rana smrt muzičara ima veze sa ciklusima Saturna, koji u toj godini ispunjava krug do početne pozicije koju je imao u trenutku rođenja, i donosi ogromne promene i konfuziju. Psihoterapeut Stefani Sarkis ne veruje u astrologiju, ali veruje da droga u 27. godini počinje da intenzivno uništava telo.

- Ljudi koji koriste opijate u kasnim tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetim izgrade toleranciju na drogu koju koriste. Potrebno im je sve više da stvore isti euforični osećaj, pa su i veće šanse od predoziranja - objašnjava ona.

Pakt sa đavolom

Najčudnija teorija glasi da su članovi „Kluba 27" potpisali ugovor sa đavolom da postignu slavu i bogatstvo u rokenrolu, isto kao i rodonačelnik kluba, bluzer Robert Džonson. U numerologiji se broj 27 redukuje na svoj koren 9, koji ima veliki magijski potencijal i predstavlja simbol za kraj ciklusa.

Možda najozbiljnije objašnjenje dolazi od nemačkog psihologa Erika Eriksona, koji je razvio teoriju o osam faza razvoja pojedinca. Po njegovom mišljenju, osobe koje su sklone bolestima zavisnosti teško podnose fazu psihosocijalne krize koja nastaje između 18. i 35. godine i čiji je vrhunac u 27. godini.

Robert Džonson (1911-1938)

Prvi član „Kluba 27" je čovek koji danas važi za mitsku figuru bluza. Legenda govori da je na jednom raskršću u Misisipiju Džonson prodao dušu đavolu, i zauzvrat dobio moć čarobnog sviranja gitare „slajd" tehnikom koja rađa najsetnije i najgrešnije zvuke. Niko ne zna da li je Sotona obavestio Džonsona da će umreti u jednoj kafani sa samo 27 godina.

Brajan Džons (1942-1969)

Gitarista, multiinstrumentalista i kreativni zamajac „Rolingstonsa" umro je pod bizarnim okolnostima, udavivši se u sopstvenom bazenu. Iako je patolog proglasio smrt za nesrećan slučaj, ni do danas ne jenjavaju čudne teorije o smrti, od kojih je najpopularnija ona da je genijalnog muzičara ubio preduzimač koji je renovirao seosko imanje sa bazenom.

Žan-Mišel Baskijat (1960-1988)

Slikar neoekspresionista Žan-Mišel Baskijat među svojim interesovanjima imao je i muziku - bio je osnivač rok benda „Grej" i svojim načinom života u kome je izgoreo kao prava kometa svakako je zaslužio mesto u eliti brojnog „Kluba 27". Umro je od predoziranja heroinom, godinu dana posle smrti svog velikog prijatelja i mecene Endija Vorhola. Veruje se da izuzetno emotivni Baskijat nije mogao da podnese odlazak prijatelja.

Džimi Hendriks (1942-1970)


Jedan od najvećih gitarista (ako ne i najveći) svih vremena umro je na način koji u sebi nema mnogo dostojanstva: posle uzimanja opasne kombinacije tableta za spavanje i vina, Hendriks se ugušio sopstvenim izbljuvkom. Pre dve godine pojavili su se navodi da je Hendriksov menadžer Majk Džeferi ubio Hendriksa zato što je ovaj želeo da raskine ugovor sa njim.

Kurt Kobejn (1967-1994)

Ikona grandža i preteča svih čupavaca u kariranim košuljama umro je raznevši sebi mozak sačmarom. Smrt frontmena „Nirvane" izazvala je talas tuge širom sveta, a njegovim putem pošao je i izvestan broj tinejdžerki koje nisu mogle da zamisle život bez svog zlosrećnog idola. Kobejn je kasnije proglašen za jednog od deset najikoničnijih muzičara svih vremena.

Dženis Džoplin (1943-1970)

Niko ne zna kako je umrla rokerska diva hrapavog glasa koja personifikuje čitavu hipi eru, i niko do danas nije uspeo da tako emotivno kao ona peva balade o životu na drumu i prolaznim ljubavima. Zvanična verzija glasi da je posredi bila kombinacija heroina i alkohola, ali kako je došlo do toga da Dženis uzme fatalni miligram više - ne zna se. Jedna od teorija glasi da je Dženis bila tužna nakon svađe sa prijateljima i da je namerno uzela preveliku dozu.

Džim Morison (1943-1971)

Legendarni „Kralj guštera" i osnivač benda „Dors", koji i danas adolescentima predstavlja prvu kapiju u svet neobične muzike šezdesetih godina, poslednje dane života proveo je u Parizu, i umro na misteriozan način: pošto policija nije sumnjala na ubistvo, nije ni bilo autopsije. Veruje se da je muzičar greškom uzeo čist heroin umesto kokaina i da ga je to ubilo. Grob Morisona na groblju Per Lašez najpoznatije je hodočasničko mesto rokenrola, a na skromnoj ploči stoje grčke reči „Veran svom duhu".

Izvor:pressonline.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE