Sa pojavom drugog operatera fiksne telefonije javila se dilema kod novih korisnika. Koju kompaniju odabrati i u čemu se razlikuju, pitalo je mnoštvo čitalaca redakciju „Potrošača”.

Oba operatera fiksne telefonije, „Telekom” i „Orion telekom”, odgovorili su na pitanja naših čitalaca.

Telekom:

Uvođenje telefonskog priključka fiksne telefonije za fizička lica košta 5.000 dinara, a u slučaju kada nisu potrebne dodatne intervencije na dogradnji infrastrukture za uvođenje priključka je u proseku potrebno do petnaest dana.

 

Cena jednog minuta razgovora u fiksnoj telefoniji u okviru iste mrežne grupe iznosi 0,4043 dinara, dok cena razgovora iste dužine, obavljenog između različitih mrežnih grupa (međumesni saobraćaj) iznosi 2,0215 dinara, uz napomenu da su sve navedene cene izražene bez PDV-a.

Jedna od prednosti koju korisnici imaju kada se obrate našoj kompaniji jeste da novim konceptom objedinjenih usluga, na jednom mestu – u poslovnici, mogu da zaključe ugovor ili da dobiju sve potrebne informacije, bilo da je u pitanju fiksna telefonija, mobilna, Internet ili multimedijalne usluge.

„Telekom Srbija”,osim toga, omogućuje i bežičnu fiksnu telefoniju putem CDMA tehnologije, u slučajevima kada iz opravdanih razloga nije moguće uvesti telefonsku liniju na uobičajeni način, „žičnom” vezom. Takođe, „Telekom Srbija” obezbeđuje i širokopojasni pristup fiksnoj telefoniji, koji danas u Srbiji koristi više od 400.000 korisnika i koji uz ADSL pristup Internetu i IPTV uslugu, čini osnovu za pružanje klasičnih Triple Play servisa.

Orion telekom:

Uvođenje fiksne telefonske linije, zapravo participiranje korisnika pri potpisivanju košta 7.000 dinara. U cenu je uračunata dodela broja, i najbitnije: sva neophodna oprema, tačnije fiksni telefon, ruter i prateća oprema.

Kada kažemo participiranje, znači da je u pitanju daleko veća cena potrebne opreme koju „Orion telekom” subvencioniše i deli troškove zajedno sa svojim korisnikom.

Kada govorimo o čekanju, zapravo govorimo o iskustvima dosadašnje procedure dobijanja telefonskog broja kod državnog operatora. Kod nas čekanje tehnički ne postoji, jer se na našim prodajnim mestima zna da li je korisnik koji želi našu uslugu u zoni pokrivenosti naše mreže, i kada se utvrdi da jeste, potpisivanjem ugovora preuzima opremu i nosi je sa sobom. Dakle, po preuzimanju opreme, potrebno je svega nekoliko minuta da se po jasnom korisničkom uputstvu oprema poveže.

Cena impulsa je još jedan raritet i nametnuto mišljenje kao osnova poređenja cena usluga. „Orion telekom” funkcioniše drugačije i pretplatom od 599 dinara mesečno nije samo data mogućnost korišćenja usluge telefoniranja putem „Orion telekoma”, već uključuje i benefite koje smo u mogućnosti da ponudimo, a to je 100 minuta besplatnih telefonskih razgovora, odnosno stalni pristup Internetu brzinom od 64 kbps.

Minut razgovora u lokalnom saobraćaju košta 0,40 dinara, a u međugradskom dva dinara. Jedan minut razgovora ka mobilnim mrežama košta devet dinara, bez PDV-a.

S. Despotović

Izvor: politika.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE