Zaposlenje za sebe ili članove porodice i napredovanje u karijeri najčešći su razlozi za preletanje iz jedne u drugu političku partiju, dok se u vrhu motiva nalazi još i zaštita od odgovornosti pred pravosudnim organima. Stručnjaci kažu da se ovaj fenomen može ublažiti profesionalizacijom u sferi politike i promenom izbornog sistema.

Ideološki razlozi skoro ni u jednom slučaju nisu i odlučujući u trenutku prelaska u određenu stranku. Tako je iz Demokratske stranke uodbornik Novom Sadu Zoran Nikoletić prešao pre dva meseca u Novu Srbiju, a prethodno se nudio i drugim odborničkim grupama, a zauzvrat je tražio zaposlenje.

- Ispostavilo se da je najbolja bila “ponuda” NS, budući da su nakon preleta u tu stranku Nikoletić i njegova supruga dobili posao u JP “Održavanje i usluge”, na čijem je čelu direktor iz redova NS - priča sagovornik “Blica” koji je želeo da ostane anoniman. Sa Nikoletićem je u NS prešla i Ljiljana Batajić, takođe nekadašnja odbornica DS koja je dobila zaposlenje u istom preduzeću, a oboje sada imaju platu od po 80.000 dinara.

U najvećem broju slučajeva preletači napuštaju stranku koja je izgubila vlast i odlaze u trenutno vladajuću. Interes se može ogledati u sitnom ćaru, u radnim mestima u opštini sa platama od 30.000 dinara naviše. Ukoliko onaj ko menja stranku želi politički angažman, onda “cena” može biti pozicija u upravnom odboru nekog javnog preduzeća.

- Najčešće se odbornici na ovakav korak odlučuju zbog dobijanja posla, i to ne samo za sebe, već i za supružnike ili decu i to nisu neke visoke pozicije na lokalu. U jednom gradu se dogodilo da se odbornicima opozicije pretilo da će ostati bez posla ako ne promene stranu - navodi naš sagovornik.

Jedna odbornica u Baču napustila je SNS i prešla u DS koji je zahvaljujući tome formirao većinu, a kako nam je potvrđeno, ona je to uradila iz revolta jer nije dobila posao koji joj je tokom kampanje obećan.

Poznat je slučaj i jednog odbornika Srpske radikalne stranke koji je doslovno bio ucenjen. Njemu je bilo poručeno da napusti odborničko mesto, a da zauzvrat poslastičarnica u njegovom vlasništvu neće biti srušena.

Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže za “Blic” da je “preletanje” poznat fenomen, nešto što govori o pragmatskom i manipulativnom delovanju u sferi politike i jurišu velike većine na 25.000 ili 26.000 radnih mesta u javnoj upravi. On kaže da je to osnovni razlog zbog kojeg nakon izbora masa pojuri u pobedničku stranku.

- Jedino što Agencija može da uradi u ovom slučaju jeste da prati tokove novca i da ukrsti podatke o prilozima političkim strankama u kampanji sa onima koji se nakon toga tiču dobijanja posla političkim posredovanjem - navodi Stojiljković. On ističe da je neophodno eliminisanje logike političkog plena, kao i da se profesionalizacijom i promenom izbornog sistema može stati na put političkim preletačima.

Svi imaju interes

I stranka koja kupuje odbornika ima interes od trgovine. Tako, na primer, interes partija je u obezbeđivanju većine prilikom usvajanja određenih zakona, ali se dešava i da partije kupuju odbornike u opštinama u kojima nemaju svoje predstavnike jer im to omogućava da potpuno besplatno ili za mali novac dobiju prostor na korišćenje.
izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE