Na u petak završenom konkursu za popisivače prijavilo se više od 100.000 kandidata. U Temerinu, Novoj Varoši i Vlasotincu pet pretendenata na jedno mesto


KOMISIJAMA širom Srbije prijavilo se više od 100.000 kandidata zainteresovanih za rad na popisu stanovništva. Podnošenje prijava završeno je u petak uveče u 20 časova, a najkasnije do 25. avgusta među njima će biti izabrano 46.000 popisivača.

 

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da će unošenje podataka o prijavljenima trajati i tokom današnjeg dana, posle čega će biti poznat konačni broj prijava. Za sada je izvesno da će se u pojedinim opštinama po nekoliko kandidata boriti za jedno mesto, dok je u retkima odziv bio manji od očekivanog.

- Među opštinama gde je najveći broj prijavljenih, jesu Temerin, Nova Varoš, Vlasotince, gde je na jedno mesto konkurisalo po pet građana - kaže Ljiljana Đorđević iz RZO. - Nešto manja navala je u Vranju, Svrljigu, Lapovu, Novom Sadu i Leskovcu, gde je četiri puta više prijavljenih kandidata nego mesta.

Od beogradskih opština gužva je najveća u Mladenovcu i Rakovici, a najmanja u Starom gradu, gde je prijavljenih jedva duplo više od broja predviđenih mesta. Opštine u kojima je zabeležen slab odziv, pa kvota popisivača nije ispunjena, tražiće ”pojačanje” iz najbližih mesta gde postoji višak prijavljenih.

Iako je krajnji rok za objavu rezultata izbora sledeći četvrtak, u RZO očekuju da opštinske i gradske popisne komisije već početkom sledeće nedelje počnu sa isticanjem rang-lista. Po objavljivanju rezultata, izabrani kandidati moraće da od 26. do 29. avgusta komisijama podnesu na uvid dokumenta o radnom statusu i školskoj spremi.

Kandidate koji se nađu iznad crte pre konačnog zaduženja formulara i olovke moraće da preskoče poslednju lestvicu - završni test. Rezultat završnog ispita, kako navode u zavodu, važan je, jer će on biti i jedan od kriterijuma za određivanje popisivača koji će činiti rezervu.

ČEKAJU PEČAT

REPUBLIČKI zavod za statistiku još nije verifikovao konačne spiskove instruktora. Od svih opštinskih popisnih komisija kod kojih su primećene nepravilnosti u selekciji kandidata, zatražena su pisana obrazloženja. Posle analize prispelih odgovora, spiskovi će biti zaključeni, a pečat će na njih biti stavljen početkom sledeće nedelje.

Izvor: novosti.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE