Beograd,23.01.2013. Posmrtni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića danas stižu u Beograd.

Telo kralja dočekaće porodica i predstavnici države. Pre nego što bude sahranjen pored predaka u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu, telo kralja Petra počivaće u Kapeli pri Dvoru na Dedinju u Beogradu.

U Beograd iz Amerike danas stižu posmrtni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića, koji će biti preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju.

Kako je najavljeno, posmrtne ostatke Petra Drugog (1923-1970) u 14 časova na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekaće porodica, premijer Ivica Dačić, član Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice Oliver Antić i zvaničnici Vojske Srbije.

Patrijarh Irinej služiće liturgiju u Crkvi svetog Andreja Prvozvanog u 15 časova.

Datum sahrane na Oplencu biće određen naknadno, u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom, kao i u dogovoru s drugim kraljevskim kućama.

Inače, Vlada Srbije je septembra prošle godine odlučila da se formira Organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kralj Petar II bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine. Obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine.

Pošto je u vreme atentata Kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namesništvo.

Odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom na početku Drugog svetskog rata izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara.

Kralj Petar II je nakon što je Jugoslavija okupirana zajedno sa Jugoslovenskom vladom emigrirao prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat.

U junu 1941. godine u Londonu se pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine.

Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu, nedaleko od Čikaga u državi Ilinois.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE