NovinariNeKlece

Treće protestno okupljanje medijskih profesionalaca pod nazivom „Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade: ko je ministar odbrane?“ biće održano 11. januara u 19 sati u više gradova širom Srbije.

Cilj protesta je odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.

U Proglasu ove inicijative novinari traže da im se omogući objektivno i pravovremeno informisanje građana o svim pitanjima koja su za njih značajna i da na taj način kontrolišu rad organa javne vlasti.

PROGLAS INICIJATIVE „NOVINARI NE KLEČE“

“Pozivamo sve građane i građanke Srbije da nam se pridruže u protestima pod nazivom „Novinari ne kleče“, čiji je suštinski cilj odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.

Mi, novinari i novinarke, tražimo da nam se omogući da objektivno i pravovremeno informišemo građane o svim pitanjima koja su za njih značajna i na taj način kontrolišemo rad organa javne vlasti. To je najvažniji razlog postojanja novinarske profesije u svakom demokratskom društvu.

Iako je svaka vlast u Srbiji pokušavala da stavi medije pod svoju kontrolu, tek u poslednjih desetak godina su, pod pritiskom političara i finansijskih moćnika, objektivni i kritični mediji i novinari dovedeni na ivicu opstanka. Za to snose odgovornost i vlasnici i menadžment, medija, koji su lako podlegli tim pritiscima iz sopstvenih interesa. Veliki deo snosimo i mi sami, jer se svemu tome nismo na vreme pružili dovoljno snažan otpor.

Sada to hoćemo da promenimo. Tražimo vašu podršku jer znamo da sami nećemo ništa promeniti, a promena kojoj težimo je interesu svakog ko želi da živi u iole normalnoj zemlji. Ovaj protest nije samo naša stvar.

Povod za naš protest je komentar koji je koleginici Zlatiji Labović uputio Bratislav Gašić. Smena Gašića sa mesta ministra odbrane bio je i ostaje naš jedini zahtev upućen vlastima u ovom trenutku, ali to vidimo samo kao prvi korak, posle kojeg ćemo nastaviti borbu za odgovarajuće mesto i ulogu novinarstva u društvu, kao i za ravnopravan tretman žena, pre svega od strane državnih službenika i nosilaca javnih funkcija, ali i u društvu uopšte.

Svesni smo da postoje mnogo važnija pitanja vezana za rad Bratislava Gašića, ali i drugih državnih funkcionera, koja su ostala bez odgovora. Tu je naša profesija zakazala. Ali mi baš to tražimo: Priliku i mogućnost da na sva ta pitanja tražimo odgovore i da insistiramo da odgovorni snose posledice. Naša namera je da ne dozvolimo da se važni događaji zaborave i da tako konačno obavimo svoju dužnost.

Zahtevamo:

1. Od predsednika Vlade Aleksandra Vučića da smesta, bez odlaganja, izgovora i opstrukcija, uputi Narodnoj skupštini predlog za razrešenje Bratislava Gašića. On je još 7. decembra obećao da će to učiniti.

Takođe zahtevamo da Aleksandar Vučić iskoristi položaj predsednika Srpske napredne stranke da utiče na poslanike SNS da za takav predlog glasaju.

Pohvale koje premijer upućuje Bratislavu Gašiću i najave njegovog skorog povratka u politički život možemo da shvatimo samo kao odobravanje Gašićevog prostačkog postupka.

2. Da se ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac obrati javnosti i objasni šta je do sada učinio da Gašić snosi posledice ovakvog postupka prema novinarki. Ivan Tasovac je dužani da položi račune šta je uopšte učinio, kao ministar informisanja, da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad.

3. Da poverenica za ravnopravnost Brankica Janković upotrebi sva zakonska sredstva koja joj stoje na raspolaganju da pozove Bratislava Gašića na odgovornost zbog uvrede koju je naneo svim ženama. Jedna verbalna reakcija poverenice nije dovoljna. Ukoliko po zakonu nema mogućnosti da još nešto učini, poverenica je dužna da i o tome obavesti javnost i predloži promenu zakonskih rešenja.

4. Da potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović obavesti javnost o koracima koje je, kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, preduzela da bi stekla uvid u stanju rodne ravnopravnosti u resoru koji vodi Bratislav Gašić, kao i u njegovoj komunikaciji sa javnošću, budući da postoje jasni dokazi o njegovim seksističkim stavovima.

Pozivamo poltičare i državne funkcionere da se uzdrže od pritisaka i pokušaja uticaja na uređivačku politiku, kao i da ubuduće budu otvoreni za novinarska pitanja i da na njih odgovaraju bez odlaganja, tačno i iscrpno. Mediji ne služe za nihovu ličnu promociju, već su kanal preko kojeg oni svakodnevno treba građanima da polažu račune o svom radu.

Pozivamo vlasnike, menadžere i urednike medija da se odupru pritiscima i uticajima, da od njih zaštite svoje zaposlene i da im omoguće minimum egzistencije i poštovanje zakonom predviđenih radnih prava.

Odbijamo podršku političara i političkih partija našim zahtevima, kao i svaki pokušaj povezivanja našeg protesta sa bilo kojom političkom partijom. Iako to ne možemo sprečiti, ne gledamo blagonaklono na pojavljivanje pojedinih političara na našim protestnim skupovima. Neka svoju podršku pokažu kroz savesno obavljanje funkcija koje su im poverene.

Sve političke opcije snose deo odgovornosti za stanje u kojem smo se našli, a političari svih boja moraju tek da nauče da prihvate odgovornost za sopstvene postupke i na odgovarajući način se ponašaju prema predstavnicima medija.

Pozivamo sve kolege da nam se pridruže, kako na protestnim skupovima, tako i nepristajanjem na kršenje profesionalnih standarda i etičkih normi u svom svakodnevnom radu. Razumemo da su egistencijalno ucenjeni i da, osim što su u teškim materijalnim i socijalnim uslovima kao i većina građana, nose i teško breme profesionalne odgovornosti. Veoma je važno i da svi zajedno izrazimo protivljenje ugrožavanju radnih prava svih zaposlenih u medijima u kojima radimo.

Samo ako svi zajedno savladamo strah, možemo se nadati da ćemo nešto promeniti.”

Prvi protest, pod nazivom „Novinari ne kleče/Smena Gašića“ održan je u Beogradu 7. decembra 2015, a drugi, pod nazivom „Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje“, 21. decembra u 10 gradova širom Srbije. 
izvor i foto:NUNS.rs

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.