Piše: Aleksandar Jugović

Zoran je došao na odmor iz Amerike u svoj zavičaj. Kontejnerom je preko okeana dopremio i svoj ponos, džip „hamer 4“. Poneo je i dosta novca. Obogatio se. Obilazio je prirodne lepote svoga kraja, koje su ujedno i turistička ponuda. U selu, postoje i putokazi, najlepši je vodopad u Srbiji. Želeo je da ga ponovo vidi. Otišao je u podnožje. Sve je govorilo da je na dobrom putu, i stene, i korito, i usek u brdu koji je napravila voda, nekada, dok je tuda tekla, ili bolje - padala.

 

Krenuo je nazad razočaran činjenicom da priroda može da bude surova i da najveće lepote izbriše. Sreo je meštanina na putu nedaleko od bivšeg vodopada, spustio staklo na svom džipu i upitao ga: „Otkada je ova rečica što je pravila vodopad presušila?“ Dobio je odgovor: „Nije rečica presušila, nego je Milojko promenio vodotok, pošto mu je voda bila potrebna za vodenicu. Ima sigurno dve godine od tada.“

Zoran je hteo da obiđe i crkvu u kojoj je kršten. Ispred crkvenog dvorišta naleteo je na sveštenika. Sveštenik je izlazio iz džipa koji je neuporedivo skuplji od Zoranovog. Ispod mantije virile su cipele „pacciotti“. To ga je odvratilo od prve zamisli da da prilog crkvi. Pomislio je, pošto mu se mozak u Americi promenio, pa razmišlja kako ne valja, da bi bilo bolje da sveštenik da prilog njemu, pošto je sudeći po terenskom vozilu bogatiji.

Dobro, ušao je u crkvu, prekrstio se, pogledao u oltar. A onda na zidu iznad čeonog luka - velika freska. Na njoj je naslikan čovek u belom mantilu, sa stetoskopom oko vrata i mobilnim telefonom koji mu viri iz džepa mantila. Zoran je stao kao ukopan, zanemevši pred tim božanskim prizorom, dok mu se sveštenik prikradao iza leđa. Kada je sveštenikov dah osetio na vratu, brecnuo se, okrenuo, i nakon nekoliko trenutaka umirio. A onda je blaženo upitao: „Ko je ovaj svetac?“, pokazavši prstom ka fresci i belom mantilu.

„Nije to svetac, to je Sveta, naš doktor, odbornik u opštini“, odgovorio mu je sveštenik.

Izvor: blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.