Udovica predsednika poslednje Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića Mirjana Marković dobila je nedavno rešenje penzijskog fonda prema kome je ostvarila ”pravo na invalidsku penziju svog pokojnog supruga”, piše beogradska štampa.

 
Ima pravo da koristi suprugovu penziju: Slobodan Milošević i Mira Marković

Markovićeva, koja već godinama živi u Rusiji, odmah se žalila na to rešenje, jer, kako je istakla, njen bivši životni saputnik nikada nije bio invalid, već direktor banke i prvi čovek države.- PIO fond se ruga činjenicama i podsmeva pravu, proglašava Miloševića invalidom, a ignoriše činjenicu da je bio šef države - otkriva za list advokat Zdenko Tomanović, koji zastupa Markovićevu. 

Nije ispunio nijedan zahtev

Slobodan Milošević bio je predsednik SRJ do 6. oktobra, 2000. godine. Umro je u pritvoru Haškog tribunala 11. marta, 2006. godine, usled srčanog udara. Prema propisima, to međutim, nije mogao da bude razlog da ga proglase za – invalida.

- Na osnovu čega su utvrdili da je bio invalid, ne znamo. Obrazloženje je napisano u samo pet rečenica, pa se iz njega ne vidi ni zbog čega Miloševiću nije priznato pravo na predsedničku penziju kada i prema ondašnjim, ali i sadašnjim zakonima ima pravo na nju, a njegova porodica na određeni procenat od toga.
 

Tu, međutim, nije kraj. U rešenju Fonda nije ni jasno koliko je radnog staža Milošević uopšte imao, kaže Tomanović. Naime, u jednoj rečenici se navodi da je imao 35 godina staža, što znači da je ispunio sve uslove za penziju. U drugoj, međutim, u kojoj je utvrđen koeficijent za visinu primanja, piše da je imao svega 28 godina staža, čime mu je određena znatno manja penzija. Gde je nestalo sedam godina, nema tragova.
 

- PIO fond nije uzeo u obzir ni činjenicu da je Milošević imao pravo na primanja bez obzira na to što je bio u Haškom tribunalu. Zakon, bez obzira na ideološki pristup Fonda, ipak, mora da se odnosi i na Slobodana Miloševića i njegovu porodicu. Jer, tvrdnja Fonda da je bio invalid, ne može da zameni nesporne činjenice da je bio predsednik države, da je pre toga bio direktor banke i da nikada nije bio invalid, niti je bilo kada ostvarivao bilo kakva prava na invalidsku penziju - kaže punomoćnik Miloševićeve udovice.

Ovo inače, nije prvi put da bivša predsednička porodica Milošević - Marković traži penziju. Prvi zahtev uputio je Fondu lično Milošević, ali je nikada nije dobio. U rešenju je navedeno da se njegov zahtev odbija dok se ne okonča suđenje u Haškom tribunalu.

Izvor: vesti-online.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE