Specijalni sud u Beogradu odlučio je danas da će vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković biti pušten iz pritvora pošto položi sudu jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protiv vrednosti. Mišković je u prtivoru više od sedam meseci od hapšenja 12. sepembra prošle godine.

Prema tom rešenju, navedeni novčani iznos mora biti položen u dinarskoj protivvrednosti i to u gotovom novcu.

"Nakon pružanja dokaza sudu da je položen navedeni iznos jemstva u depozit suda, okrivljeni Miroslav Mišković će se pustiti na slobodu", navodi se u saopštenju.

 To je najviši ikad odredjen iznos za jemstvo u srpskom pravosudju, čak 12 puta viši nego što je uplatio dosadašnji rekorder nekadašnji predsednik F S S Zvezdan Terzić od milion evra.

 Kako "Blic" saznaje, pripremno ročište u predmetu Mišković biće održano u avgustu ili septembru. Predsednik Veća biće predsednik Specijalnog suda Vladimir Vučinić.

 Miroslavu Miškoviću određena je i mera zabrane napuštanja boravišta uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu, uz privremeno oduzimanje putne isprave na ime okrivljenog – pasoša.

 Osim Miškovića, u pritvoru u ovom predmetu je još samo vlasnik Nibens grupe Milo Djurašković. Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Posle šest meseci istrage, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.
Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Njihovo kretanje je prethodno bilo praćeno tri dana, a za razliku od Đuraškovića, koji je prilikom hapšenja psovao i negodovao, Miškovići nisu pružali nikakav otpor.

Nakon što im je određen policijski pritvor od 48 sati, na šta je njihov advokat Zdenko Tomanović odmah uložio žalbu, Miškovići su sprovedeni u Specijalni sud, gde su u svojstvu osumnjičenih saslušani u tužilaštvu za organizovani kriminal. Posle šest meseci, isto tužilaštvo je protiv Miškovića i još devet osoba 9. maja podiglo optužnicu, zbog navodnog nezakonitog izvlačenja i prisvajanja finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine, kojim su oštetili dotična preduzeća za 16.95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

 Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda u junu je donelo rešenje o produženju pritvora za još mesec dana Miroslavu Miškoviću i Milu Đuraškoviću, zbog opasnosti od bekstva, a Miškovićevi branioci tada su najavili podnošenje predloga Posebnom odeljenje Višeg suda u Beogradu za njegovo puštanje uz jemstvo od 25 miliona evra. Međutim, taj predlog je odbijen, kao i onaj iz marta, umesto koga je Apelacioni sud trojici uhapšenih produžio pritvor za još mesec dana.

izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE