Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da ne isključuje mogućnost da Srbi sa severa Kosmeta proglase nezavisnost tog dela, ukoliko Zapad bude i dalje insistirao na implementaciji dogovora o carinskim pečatima i drugim pitanjima u korist Prištine.

Ivanović je za Međunarondni radio Srbija rekao da to nije dobra ideja, jer ne bi ništa posebno donela.

Ta mogućnost ipak nije isključena, jer, kako je rekao, Srbi na Kosmetu vrlo dobro posmatraju šta rade njihove komšije Albanci.

Povodom najava Srba sa severa Kosova da neće podržati dogovor sa Prištinom o carinskim pečatima, koji podrazumeva kosovske carinike na administrativnim linijama, kao i povodom njihovog zahteva da se preispita dalje učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom, Ivanović je istakao da svako ima svoj pristup i da je to legitimna stvar, ali da je potrebna veća transparentnost.

Malo više transparentnosti moglo bi, prema njegovim rečima, da smanji trzavice između predstavnika pregovaračkog tima i pojedinih članova Vlade, a samim tim i trvenja na relaciji kosmetski Srbi - šef pregovaračkog tima Beograda.


"Po mom dubokom ubeđenju, kosmetski Srbi bi morali biti deo dogovora i to još u najranijoj fazi, kada se formiraju različite opcije sa kojima se ulazi u pregovore, prosto zato što će, posebno Srbi na severu, biti deo procesa implementacije onoga što se eventualno dogovori tokom dijaloga Beograda i Prištine", kazao je Ivanović.

 

autor: AM izvor: Tanjug


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE