Evropska komisija ukazuje da su neki javnislužbenici iznad zakona i da se može dogoditi da nikada krivično ne odgovaraju

Parlament Srbije (Foto Tanjug)

Ministarstvo pravde razmatra okvire imuniteta narodnih poslanika, članova Vlade Srbije, sudija Ustavnog suda, kao i sudija i tužilaca, što je i jedna od preporuka eksperata Evropske komisije. Oni smatraju da su Administrativnom odboru skupštine data prevelika prava, kada je reč o imunitetima.

 

„Ustavom predviđen imunitet podrazumeva da narodni poslanik ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje i glasanje.Pored imuniteta za slobodu govora, poslanik može da upotrebi i svoj imunitet za sprečavanje bilo koje krivične istrage. Ista vrsta imuniteta postoji za članove vlade, koji može oduzeti vlada, dok Visoki savet sudstva oduzima imunitet sudijama, a skupština tužiocima”, objašnjava za „Politiku” Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i koordinator Vlade Srbije.

On navodi da problem nastaje u praksi jer prvo skupštinski odbor koji je nadležan za skidanje imuniteta državnih funkcionera, dobija tužilački izveštaj o slučaju, krivičnuprijavui druge dokaze.Na taj problem ukazujei Evropska komisija, koja smatra da je vrlo opasno to što su nadležnom odboru data prevelika ovlašćenja, veća od onih koja su Ustavom data skupštini, kao i da je došlo doprenošenja ovlašćenja sa pravosuđa na političare.

„To praktično znači da je grupa javnih službenika iznad zakona i da se može dogoditi da nikada krivično ne odgovaraju. U tom smislu, neophodno je izmeniti Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik o radu”, zaključuje Homen.

Državni sekretar smatra da imunitet, kao Ustavom predviđena kategorija , treba da postoji kao i svuda u svetu, ali da ne sme biti predmet zloupotrebe.

„Realnost je drugačija.Potpuno je normalna pojava da se u Srbiji pojedinci pozivaju na imunitet i za klasična krivična dela, čime se obezbeđuje zaštita od krivičnog gonjenja. Mislim da je potrebnoda ministri i poslanici imaju status kao i svi drugi građani kada je u pitanju odgovornost za klasična krivična dela”, kaže Slobodan Homen i dodaje da je Ministarstvo pravde napravilo radnu grupu za izmenu Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku koja će razmatrati sve preporuke EK, uključujući i pitanje imuniteta.

D. ČarnićIzvor: politika.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE