Pripadnici MUP-a Srbije, prema ekskluzivnim saznanjima “Blica”, upali su pre dva dana u sedište Agencije za bezbednost saobraćaja na putevima i počeli kontrolu poslovne dokumentacije zbog sumnje da je ova institucija učestvovala u nameštanju tendera.

Istražitelji ušli pre dva dana u sedište agencije u Palati “Srbija”

- Policija je preuzela deo dokumentacije. Kontrolišu sve nabavke koje je Agencija izvršila, a zbog sumnje da su određeni tenderi bili namešteni, i da je neko za to dao mito - kaže za “Blic” izvor iz Agencije.

 

On navodi i da pripadnici policije, po upadu u Agenciju nisu rekli o kojim tenderima i nabavkama se radi, ko je i koliko mito dao i primio. U MUP-a Srbije nisu želeli ni da potvrde, ali ni da demantuju da se vodi istraga o tenderima Agencije za bezbednost.

- Javnost će o svakoj istrazi biti obaveštana kada se ona završi - kažu u MUP-a Srbije.

Agencija za bezbednost saobraćaja na putevima je osnovana odlukom Vlade Republike Srbije u decembru 2009, ali je počela sa radom 1. septembra 2010. Agencijom od tada rukovodi Stojadin Jovanović, nekadašnji šef saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Agencija je od decembra 2010. do kraja sprovela 36 tendera, od nabavke kancelarijskog nameštaja i vozila do serviskih sistema, računarske opreme, softvera. Neke firme se kao dobitnici tendera pojavljuju nekoliko puta, a interesantno je da prema dostupnim podacima među obavljenim tenderima nema informacije o poslu izrade prvih memorijskih kartica za digitalne tahografe teretnih vozila i autobusa u Srbiji. Upravo ovaj posao organizovala je Agencija za bezbednost, a posao izrade je dobila firma “Grafocard” iz Beograda.

Sporna kupovina delova za tahografe

Početak izrade memorijskih kartica pre samo deset dana objavio je direktor agencije Stojadin Jovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, a kojoj je prisustvovao i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić.

Jovanović je tada izjavio da je završena izrada prve memorijske kartice za digitalne tahografe teretnih vozila i autobusa u Srbiji, i da korisnici od 12. januara mogu predati zahteve u 65 ekspozitura “Dunav osiguranja” i “Dunav auta” širom Srbije. Direktor Jovanović tada je naveo i da će izdavanje memorijskih kartica korisnike koštati 47 evra i 1.500 dinara, i da je ova cena među najjeftinijim u Evropi.

On je naveo i da je agencija sa preduzećem “Grafocard” potpisala ugovor u maju prošle godine, a da su uzorci kartica pre dodeljivanja sertifikata o funkcionalnosti proizvođaču testirani u laboratorijama “Fogra” i “TUV Nord Mobilitat” u Nemačkoj.

Izdavanje memorijskih kartica inače je obavezno po uredbi o vremenu odmora i upravljanja vozača motornih vozila koja obavljaju međunarodni prevoz, kao i o primeni digitalnih tahografa.

Izvor “Blica” nije znao da kaže da li je policija zainteresovana za ovaj ili neki drugi tender Agencije za bezbednost saobraćaja.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE