Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta na sednici skupštine četiri opštine sa severa Kosova, čije održavanje je planirano početkom naredne sedmice

KOSOVSKA MITROVICA - Noć na severu Kosova protekla je mirno, nakon što su predstavnici Vlade Srbije i Kfora, postigli sinoć privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Građani su, međutim, i posle postizanja sporazuma, ostali na barikadama čekajući da odluku o uklanjanju barikada donesu lokalne vlasti. 

Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta na sednici skupštine četiri opštine sa severa Kosova, čije održavanje je planirano početkom naredne sedmice. Konsultacije sa predsednicima odborničkih grupa počeće danas, najavio je sinoć u izjavi Tanjugu predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Do tada ostaju barikade na putnim pravcima koji vode ka krajnjem severu Kosova. U Zvečanu će Kfor, ali i ostali učesnici u saobraćaju moći da koriste alternativne putne pravce, dok će barikada u mestu Rudare ostati.

U Zubinom Potoku, Zupču i Leposaviću takođe će ostati barikade, a moći će da se koristi jedna saobraćajna traka.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak bez većih zadržavanja propušta se putnički saobraćaj.

Privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima na severu Kosova, koji su sinoć postigli predstavnici Vlade Srbije i Kfora, biće na snazi do 15.septembra, a predviđa način funkcionisanja prelaza Jarinja i Brnjaka.

Prema sporazumu, Kfor će zadraži kontrolu nad ova dva administrativna prelaza do sredine septembra, a ukoliko to bude potrebno i duže.

Takođe, blokade sa puteva treba da budu uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će da prođu na teritoriju Kosova posle provere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je, posle postizanja privremenog sporazuma sa Kforom velika odgovornost na predstavnicima opština, ali da treba hladne glave doneti odluku koja je u najboljem interesu srpskog naroda.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvao je građane da prihvate sporazum i poručio da moraju da sklone barikade.

Izvor: novosti.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE