NEMA boljeg posla od - državnog. Plata stiže redovno i veća je nego u privredi, a otkaz je gotovo nezamisliv. Penzija je izvesna, za zdravstvenu knjižicu nema brige, a godišnji odmor niko ne dovodi u pitanje.

Ovako razmišljanja, očigledno, veliki broj kandidata koji se upravo utrkuju za zaposlenje u državnim firmama. Jer, više od 40.000 mladih prijavilo se prošle godine za samo 285 radnih mesta u Elektroprivredi Srbije, „Telekomu“ i Radio-televiziji Srbije.

Najveći broj nezaposlenih u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posao čeka između četiri i šest godina. Malo više optimizma ulivaju brojke nacionalne službe za zapošljavanje, gde kažu da se visokoobrazovani načekaju i po godinu dana dok ne prime prvu platu. A na biro se iz više škole „preselio“ 7.881 diplomac i još 34.324 mladića i devojaka direktno sa fakulteta. Konkursi koje su lane raspisali EPS, „Telekom“ i RTS ovih dana dobijaju epilog.

Elektroprivreda Srbije primila je prošle nedelje 110 mladih stručnjaka, koji će biti pripravnici tokom sledećih godinu dana. Računica pokazuje da je za svako od ovih radnih mesta stiglo po 172 prijave, što ne čudi kada je prosečna plata lane u EPS bila 61.919 dinara.

U uži krug probrano je 2.200 kandidata koji su ispunjavali uslove konkursa. Među odabranima najviše je diplomiranih inženjera mašinstva, elektrotehnike, rudarstva, ali i ekonomista i pravnika. Domaća elektroprivreda zapošljava oko 29.000 radnika, a prirodni odliv zaposlenih svake godine varira od 1.000 do 2.000.

- Bez mladih, stručnih i perspektivnih kadrova, ni EPS ne bi imao budućnost - kaže Dragomir Marković, prvi čovek ovog preduzeća. - Nama je neophodno da obnavljamo visokoobrazovane kadrove, jer prosečan radnik elektroprivrede ima 50 godina. Svi pripravnici završili su fakultet u roku, sa prosečnom ocenom 8,24.

Čak 4.020 kandidata prijavilo se jesenas na konkurs za posao u „Telekomu Srbija“, koji traži 75 saradnika. Posle više krugova selekcije, radnu knjižicu u srpskom „Telekomu“ dobilo je 73 kandidata.

Uz inženjere, „Telekom“ je na ovom konkursu zaposlio i ekonomiste i pravnike. Tražilo se 75 stručnjaka u raznim oblastima, a najbolji su angažovani u oblasti ekonomije, marketinga, informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim u oblasti ljudskih resursa, strategije, interne revizije, kao i na pravnim i logističkim poslovima.

- Prema statistikama, jedan kandidat se prosečno prijavio za osam različitih radnih mesta što je znatno usložnjavalo proces selekcije - kažu u „Telekomu“.

- I pored toga što nemamo zakonsku obavezu raspisivanja javnog oglasa, na ovaj korak smo se odlučili u želji da dobijemo najkvalitetniji mogući kadar koji u ovom trenutku postoji na tržištu rada. Vreme će pokazati, ali uvereni smo da su kandidati koji su prošli strogu selekciju, zaista najbolji.

Za dva radna mesta u oblasti interne revizije nisu izabrani kandidati zbog nedostatka onih odgovarajuće stručnosti. Do kraja poslovne godine, kako najavljuju u ovoj kompaniji, za ovu oblast biće raspisan novi javni konkurs.

Izvor:novosti.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE