Titovi naslednici imaće muku da uđu u trag brojnim pokretnostima koje su ostale iza maršala. Naime, nije poznato gde su skupocene slike Goje i Kokoške, karabini, satovi i nakit, ali je najspornija imovina sa spiska DB-a.

Posle prvog ročišta kojim je počela podela imovine Josipa Broza Tita, jasno je da na spiskovima sa pokretnostima koje naslednici treba da podele, nema najvrednijih stvari. Ovo je za ”Novosti” potvrdio pravni zastupnik Titovog unuka Josipa - Joške Broza, Goran Petronijević.

- Jovankini advokati odmah su uočili da su spiskovi sa imovinom koja treba da se deli, a koji su u sud stigli iz Muzeja istorije Jugoslavije i Arhiva Srbije (dostavio im SDB) prethodno ”selekcionisani” - kaže Petronijević za ”Novosti”. - Dosta vrednih stvari je nestalo jer su ih u raznim periodima razvukli ”čuvari” Titove imovine.

 Četvrti spisak

Petronijević ne zna tačno šta na spiskovima fali, a Jovankina zastupnica Bojana Sarić-Pavlović nema odobrenje udovice da bilo šta iznese u javnost. Ipak, iz onoga što smo saznali od bivšeg Jovankinog advokata Tome File i Joške Broza, izvesno je da među zaostavštinom nema stvari sa famoznog četvrtog spiska koji je godinama stajao u DB, pre nego što je ustupljen Arhivu Srbije.

Nestale su vredne slike i razni pokloni iz Titove zaostavštine, poput umetničkih slika Oskara Kokoške i Franciska Goje. Desetkovana je i Titova dragocena kolekcija pušaka. Kolekciju maršalovih pušaka za lov, prema rečima Joške Broza, činilo je 167 primeraka. On je siguran da se izgubio trag od najmanje tri karabina, mada sumnja da je brojka daleko veća jer je na poslednjoj izložbi maršalovog oružja bilo samo 67 komada.

Prema rečima Tome File, odranije se zna da nedostaju i neki od najvrednijih predsednikovih satova. Dvadesetak njih ukradeno je još pre šest godina, na izložbi u Beogradu, ali se sumnja da fale još neki. Broz je bio poznat kao veliki ljubitelj časovnika, a njegovu kolekciju krasili su neki od najvrednijih primeraka ”Roleksa”, ”Filipa pateka”, ”Majsena”, ”Lonžina”...

Na spisku zlatne kočije i 40 konja!

Različite državne komisije sastavile su ukupno tri popisa onoga što je ostalo iza Broza. Najvrednija je imovina sa pomenutog četvrtog spiska, koji je, po Filinom mišljenju, sporan i koji je pune tri decenije bio tajna. Na njemu se nalazilo sve što nekadašnja socijalistička vrhuška nije htela da da Jovanki - od nakita i slika, preko kolekcije narodnih nošnji, do Titovog voznog parka, njegovih odlikovanja, zlatnih kočija i 40 konja. Ove stvari ranije su procenjene na 50-60 miliona dolara!

Što se tiče nekretnina, osim malog vinograda koji je za života otkupio i poklonio sinu Žarku, Tito nije imao nepokretnosti na svoje ime.

Jovanka Broz je saznala da će biti izbačena iz kuće mesec dana posle Titove smrti od slovenačkog funkcionera Sergeja Krajgera. Iz kuće nije smela da ponese bukvalno ništa, čak ni lična dokumenta, fotografije, garderobu... Njene stvari, odeća, ogrlice, narukvice, dijademe, grivne, zaplenjene su po naredbi generala Ivana Dolničara. Držane su u nekoj garaži tri godine, pa je u međuvremenu dosta toga propalo.

Kada je kasnije sudu predala spisak onoga što traži, na njemu se našlo 24 kofera garderobe i ličnih stvari. Na drugom spisku ima oko 1.000 stavki, odnosno jedna trećina Titove imovine, za koju Jovanka tvrdi da je zajednička, stečena u braku. Ostalo, po njenom mišljenju, može da se deli među naslednicima: njom, sinom Mišom i unucima Joškom, Zlaticom, Edvardom i Svetlanom.

- Mislim da će najteže biti da se utvrdi obim nasledstva koje treba da se deli, kao i gde su nestale sve te vredne stvari. Bilo je mnogo mahinacija sa Titovom imovinom i zato je taj postupak dve decenije stajao u fioci. U međuvremenu, većina naslednika živi u veoma skromnim uslovima, dok neko drugi uživa u Brozovim stvarima - zaključuje Petronijević.
Izvor:vesti-online.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE