Srbiji preti nestašica goriva i znatno veće cene tog energenta ako ne bude odložena primena Pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu naftom, upozorilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

"Ministarstvo trgovine je donelo novi pravilnik 24. avgusta ove godine, posle nešto više od godinu dana od donošenja starog. Pun je nejasnoća, nemogućih zahteva na koje smo mi odmah upozorili nadležne, ali do danas nismo dobili odgovor", kazao je član Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija Srbije tvrdi Aleksandar Mileusnić.

Novi pravilnik trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2012. godine. Pravilnik, po tvrdnjama udruženja, onemogućuje tranzit nafte i derivata i njegove posledice će biti dramatične iz više razloga - biće nestašice goriva, cene derivata će biti povećane, a kompanije će morati da sprovedu i veliko smanjenje broja zaposlenih.

 

Članovi Udruženja naftnih kompanija Srbije su pumpe EKO, "Intermol", OMV, "Petrobart", JP "Transnafta", "Intergas" i drugi. Njih najviše brine propis o veličini skladišta, pišu Večernje novosti.

Generalni sekretar udruženja Tomislav Mićović rekao je da samo Hrvatska od svih zemalja u svetu ima propisanu minimalnu veličinu skladišta. Po njegovim rečima, ta granica je 300 kubnih metara, dok u Srbiji minimalni rezervoar po novom pravilniku ne bi smeo da bude manji od 5.000 kubnim metara.

autor: MP izvor: Novosti/Novi magazin


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE