Kaže se da neko ima privredne resurse, ako ima u zemlji (nafte, gasa, zlata, ruda), ili u glavi (sposobnost i stručnost da se nešto smisli a što savremenom svetu treba, i vešte majstore da to naprave).

Pa tako, u zemlji, ima na primer Rusija (svega i svačega), a u glavi, Nemačka ili Japan.

Za nas se zna da nemamo bogzna čega u zemlji, ali smo uvek tvrdili da imamo mnogo u glavi.

Nema pametnijih i pismenijih.

Sve znamo i sve umemo. Na rečima.

Na delu nas nigde nema. Osim ako se ne računaju sitnije i krupnije prevare, pronevere, korupcije i mafije (svako zanimanje ima svoju „mafiju“ - osim seljaka, koji možda zato i propadaju).

Na čelu tog lanca „srpskog sveznanja“ je naš obrazovni sistem. Ako platiš, možeš da budeš šta hoćeš. Ma i da ne vidiš školsku ili fakultetsku klupu. Tako ima mnogo „stručnjaka“ koji nikome ne trebaju. Onih koji treba, nema ni za lek.

Građevinskih inženjera (kažu da masovno dolaze iz Slovenije), geometara, profesora matematike i fizike i majstora svih vrsta. U srednjim školama se uče opšta enciklopedijska znanja (koja imaju ličnu ali ne i upotrebnu vrednost), ali zato niko ne zna ništa da napravi. (Ne bi valjda nemački srednjoškolci uzalud bili dve godine u školskim klupama a dve u fabrikama i kancelarijama.)

Teško je razumeti da u ovoj našoj „maloj Srbijici“ ne možemo da od privrede i opština i gradova saznamo šta nam treba i da to upisujemo u državne srednje škole i fakultete. Da nam se i dalje ne dešava ovaj potpuni poraz i trošak - da oni čije je školovanje najskuplje budu nezaposleni (2.000 lekara, 1.200 zubara, 400 farmaceuta, 15.000 medicinskih sestara i tehničara).

Zaključak je više nego jasan i jedini moguć. Ako nemamo “ni u zemlji, ni u glavi”, ostaje nam da se spustimo na zemlju (tamo gde nam je mesto) i počnemo da radimo. Ono što znamo, a ono što ne znamo da učimo.

Za početak bismo morali konačno jednom da saznamo ko nam treba i da te profile stručnjaka i majstora država upisuje i školuje za svoju privredu i javnu upravu. Pa da za koju godinu malo pristignemo one „gluplje“.

Izvor:blic.rs Dragan Vujadinović

Poslednji komentari:

TomaS
Ponedeljak, 28. 11. 2011. 13:21h
neregistrovan korisnik
Svoju glupost smo proglasili ludošću, svoju trulost i nesposobnost inatom, pa uživamo u veličini svoje ludosti i svoga inata. Oduzet narod,,opsednut svojom veličinom i mudrošću, navučen na mitove da ne bi video stvarnost. Kolektivna besplatna narkomanija koju uspšeno podhranjuju svi dileri koji su ovde bili ili će biti na vlasti. Lečenje od ovoga nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem.

Petar
Ponedeljak, 28. 11. 2011. 12:17h
neregistrovan korisnik
Потпуно је тачно све што је написано. Један од разлога пропадања Србије су и катастрофални резултати образовног система. Приватне факултете не треба ни спомињати, а поједини државни (по квалитету) би се могли сврстати у осредње више школе (већи студенти причају о томе да нису ништа научили). У свету се данас тржи практично знање. Ђаци и студенти већи део времена треба да проведу на практичним активностима. По квалитету образовног система смо на 111. месту од у свету (Global Competitiveness Report 2011/2012), са тенденцијом даљег пада. Планови и програми су препуштени инерцији и стихији. Уопште нису усклађени са краткорочним и дугорочним потребама државе (ни држава не зна каква јој образовна структура становништва треба). То све утиче на конкурентност наше привреде. Грешке у образовном систему имају дугорочне последице.
Rale
Ponedeljak, 28. 11. 2011. 11:07h
neregistrovan korisnik
Ne vidim nikakvog razloga zasto bi Srbi bili drugaciji od ostalih. Kod mnogih drugih naroda je lose stanje i u obrazovanju i u zaposljavanju i drugim oblastima. Naravno, u Srbiji je to jos potencirano okupacijom od strane zapada i NATO. Sta mislite kakva bi bila situacija u USA da ne otimaju ili da ne emituju dolare na bazi placanja dobrog dela sveta u dolarima? Slazem se da puno stvari valja menjati ali kod nas je uza sve probleme jos i negativna politicka selekcija kadrova pod medijskom zastitom mocnika. Kada ste zadnji put videli u medijima strucne ljude, dokazane u svojoj struci? Kada je neki od ministara bio strucan covek koji se dokazao u praksi? A morali bi svi ministri biti takvi. Ljudi koji bi zadovoljili uslove ima, samo oni nemaju pristup. Njih se blokira. Nekome naravno odgovara lose stanje po malim drzavama da ih lakse porobi i kupi.
Stefan Guzina
Ponedeljak, 28. 11. 2011. 10:40h
Odlican! Iskreno se nadam da ce se taj ,,trend" obrazovanja promenuti na bolje tj.ka usmerenom obrazovanju.Sa danasnjim smo ,,sve,a nista" ... Frlja se diplomama,a u glavama promaja ...

Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE