Novi zakon će povećati transparentnost, efikasnost i funkcionisanje žalbenog procesa za ponuđače, a uz nove amandmane Krivičnog zakonika, koji se odnose na malverzacije u javnim nabavkama znatno će se pojačati sistem prevencije i suzbijanja korupcije u javnim nabavkama.

 Pravilnik o građanskom nadzorniku koji prvi put omogućava da građansko društvo ima aktivnu ulogu u nadzoru nad javnim nabavkama koje su vrednije od milijarde dinara.

 Pored toga, Uprava za javne nabavke je donela i pravilnike koji preciznije uređuju planove nabavki, konkursnu dokumentaciju, načine izveštavanja, kao i pravilnik koji se tiče zahteva za mišljenje o pregovaračkom postupku, izjavio je u četvrtak Direktor Uprave Predrag Jovanović.

Unapređen je Portal javnih nabavki, koji doprinosi većoj transparentnosti ovih postupaka. Najvažnija je novina što će na portalu biti objavljivani svi oglasi i za male javne nabavke, takođe biće olakšana pretraga portala što omogučhava lakši pristup informacijama.

Jovanović je na konferenciji za novinare najavio da će uskoro imati kompletne podatke o javnim nabavkama za 2012, uključujući i poslednji kvartal za tu godinu.

 Kako je dodao, u drugoj nedelji aprila javnosti će najverovatnije biti predstavljeni rezultati kako se nabavljalo u 2012. godini, pa čak i poređenje sa 2011 godinom, da bi se videlo kako se predizborni i izborni ciklusi odražavajau na javne nabavke.

 Jovanović je kazao da će tom prilikom biti saopšteni i podaci o neregularnostima i pregovaračkim postupcima.

Novi Zakon o javnim nabavkama stupio na snagu 01.aprila 2013.godine

izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE