Konačni rezultati završnog ispita za osmake objavljeni su jutros u osnovnim školama, a buduće srednjoškolce pre upisa čeka još jedna obaveza - popunjavanje liste zanimanja i škola čiju bi diplomu voleli da steknu.

Đaci sutra i u utorak u svojim osmoletkama predaju popunjenu listu od 20 srednjih škola, profila i smerova gimnazija, navodeći ih po prioritetu, po zanimanjima koja bi najpre da upišu.

Obrazac za unos želja popunjava se štampanim slovima i, kao i prijava, dobija se uz Konkurs za upis u srednje škole.

 

U zavisnosti od broja bodova na završnom ispitu, uspeha u osnovnoj školi i na takmičenjima, učenik će biti upisan u prvi željeni profil i školu za koju ima dovoljan broj poena.

Ukoliko je veći broj kandidata sa istim brojem bodova, prednost u rangiranju imaće nosioci Diplome "Vuk Karadžić", zatim oni koji su bili bolji na takmičenjima, a zatim i đaci sa više poena na završnom ispitu, predvidjeno je konkursnim pravilima.

Pre samog upisa, učenici će imati priliku da provere tačnost liste želja i sve eventualne ispravke biće poslate u centralnu bazu podataka.

Konačan raspored učenika po srednjim školama biće objavljen u matičnim osnovnim školama 13. jula, a tog i narednog dana za primljene učenike trajaće upis.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE