U prvih šest meseci potrošač ništa neće morati da dokazuje, jer ukoliko se uređaj pokvari u tom roku smatraće se da je imao skrivenu manu, odnosno da je nedostatak postojao i kada je proizvod kupljen, objašnjavaju u organizacijama za zaštitu potrošača

Foto Zoran Anastasijević

„Ako ne morate, ne žurite sa kupovinom. Odložite je za narednu godinu jer ćete od prvog januara imati bolju zaštitu i mnogo veća prava nego sada”, savet je građanima iz vodećih organizacija za zaštitu potrošača.

 

Razlog takvoj preporuci je što tada na snagu stupa novi zakon o zaštiti potrošača, a jedna od glavnih novina koje ovaj propis donosi su drugačija pravila za garancije.

– Šta god kupili garancija će od prvog januara iznositi dve godine. Bitno je potrošačima objasniti da će postojati dva roka. U prvih šest meseci teret dokazivanja je na trgovcu i potrošač ništa ne mora da dokazuje. Jer ukoliko se uređaj pokvari u tih šest meseci smatra se da je imao skrivenu manu, odnosno smatra se da je taj nedostatak postojao i kada je proizvod kupljen – objašnjava Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Novina je i što kada se desi da, na primer, tehnički uređaj prestane da radi kupac više neće morati sam da traži servis i da nosi aparat na popravku.

– Potrošač nema više nikakve veze sa serviserom. Kada se uređaj pokvari u garantnom roku, prigovara se kod trgovca, odnosno tamo gde je roba i kupljena – ističe Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS).

Kada istekne prvih šest meseci, garancija traje do isteka druge godine od kupovine, ali tada će potrošač ipak morati da dokaže da je pravilno rukovao proizvodom. Procedura ostaje ista. Kada potrošač reklamira kvar ili nedostatak ima pravo da zahteva popravku, a ukoliko to nije moguće može da zahteva nov proizvod. Novina je, ipak, u tome, što više neće postojati rok od 45 dana za popravku pokvarenog uređaja, kakav je sada slučaj.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), objašnjava da novi zakon predviđa da nedostatak mora da bude uklonjen u takozvanom razumnom, odnosno primerenom roku i ne barata konkretnim brojem dana.

– U zakonu se ne navodi precizan rok za popravku jer uslovi popravke nisu uvek isti. Ukoliko se, na primer, klima-uređaj pokvari usred leta, razuman rok za popravku je dva ili tri dana, a ne mesec dana. Ali ukoliko popravka potraje potrošač će svakako imati prava da traži nov proizvod – objasnio je Nikolić.

U organizacijama za zaštitu potrošača, ipak ističu, da će biti problematično sprovesti u stvarnost deo propisa o razumnom roku. Prodavcu razuman rok za popravku mobilnog telefona može da bude 15 dana, a kupcu koji ostaje bez mobilnog telefona to je predugo. U takvoj situaciji, kažu naši sagovornici, potrošači bi trebalo da igraju na kartu tržišnog inspektora i da prijave nesporazum.

Bitno je naglasiti da je reč o minimalnom garantnom roku od dve godine, dok garancije od tri ili pet godina na pojedine proizvode ostaju kao i do sada. Osim toga kada novi propis bude počeo da se primenjuje više neće biti moguća nijedna od situacija na koju su ukazivali čitaoci „Potrošača”.

– Kupila sam laptop u jednoj poznatoj prodavnici računarske opreme i dobila garanciju od godinu dana. Ali kada je posle osam meseci „crkla” baterija i kompjuter više nije mogao da radi ukoliko nije bez prestanka priključen na struju, u prodavnici su mi rekli da garancija od godinu dana važi samo za računar, ali da za bateriju iznosi šest meseci. Zbog toga sam novu morala da platim više od 70 evra – požalila se redakciji „Potrošača” čitateljka iz Beograda.

Takva situacija, ističu u NOPS-u, više neće biti moguća.

– Ne može jedan proizvod da ima odvojene garancije. Garancija na ceo proizvod će, prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, morati da bude dve godine. Čak i da kupite samo bateriju trgovac će njenu ispravnost morati da garantuje dve godine. Naravno, to važi samo ukoliko kupac pravilno rukuje sa njom i pridržava se uputstva – objašnjava Nikolić.

Korist od novih, strožih propisa biće dvojaka. Ne samo da će potrošači dobiti duži minimalni rok za reklamiranje nedostataka na robi već bi više obaveza za trgovce trebalo, pretpostavljaju u NOPS-u, da uvedu red na tržište, odnosno da zbog dužih garancija poboljšaju kvalitet proizvoda koji se prodaju.

– Više nikom neće koristiti da kupcima nudi loš proizvod. To je dobrobit za potrošače jer će dovesti do višeg kvaliteta proizvoda. Pojedini trgovci već sada pitaju kako će da garantuju da će proizvod da radi. Odgovor je da će ih novi propisi primorati da budu odgovorniji, da vode računa od koga nabavljaju robu i da ona bude kvalitetna. Biće im veoma bitno i da njihovi dobavljači budu pouzdani, da provere da li imaju imaju sertifikate i sisteme kvaliteta i time će naš potrošač biti zaštićen poput onih u Evropi – zaključuju u NOPS-u.

-----------------------------------------------------------------------

Šta ako izbledi račun

Ako potrošač posle dve godine nema fiskalni račun neće moći da reklamira robu.

– Zbog toga će Ministarstvo finansija morati da prekontroliše ko štampa i distribuira trake za fiskalne štampače, jer ukoliko računi sada blede posle tri-četiri meseca, kako će potrošač sačuvati račun dve godine. A kada brojevi i slova postanu nevidljivi potrošač neće moći da ostvari prava iz garancije – ističe Nikolić.

-----------------------------------------------------------------------

Iz novog zakona o zaštiti potrošača:

Za polovnu robu garancija najmanje godinu dana

Član 55

Trgovac je odgovoran za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi u roku od dve godine od dana prelaska rizika na potrošača.

Ako nesaobraznost nastane u roku od šest meseci od dana prelaska rizika na potrošača pretpostavlja se da je nesaobraznost postojala u trenutku prelaska rizika, osim ako je to u suprotnosti sa prirodom robe i prirodom određene nesaobraznosti.

Kod prodaje polovne robe može se ugovoriti kraći rok u kome trgovac odgovara za nesaobraznost, koji ne može biti kraći od jedne godine.

Član 54

Svaka opravka ili zamena se mora izvršiti u primerenom roku i bez značajnijih neugodnosti za potrošača, uzimajući u obzir prirodu robe i svrhu zbog koje je potrošač nabavio.

Sve troškove koji su neophodni da bi se roba saobrazila ugovoru, a naročito troškovi rada, materijala, preuzimanja i isporuke, snosi trgovac.

Potrošač ima pravo da raskine ugovor, ako ne može da ostvari pravo na opravku ili zamenu, odnosno ako trgovac nije izvršio opravku ili zamenu u primerenom roku ili ako trgovac nije izvršio opravku ili zamenu bez značajnijih nepogodnosti za potrošača.

Potrošač ne može da raskine ugovor ako je nesaobraznost robe neznatna.

Stefan Despotović

Izvor: politika.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE