U Srbiji će od sutra biti uvedeno novo krivično delo - zloupotreba odgovornog lica koje je izmenama Krivičnog zakonika iz decembra 2012. razdvojeno od krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Danilo Nikolić rekao je danas agenciji Beta da će viši sudovi predmete koji se odnose na zloupotrebe odgovornog lica dostaviti višim tužilaštvima da preinače optužbe i usaglase ih sa izmenama Krivičnog zakonika.

 - Taj posao tužioci treba da završe do 1. jula 2013. godine", kazao je Nikolić.

 Stvarna nadležnost i za krivično delo zloupotreba odgovornog lica biće poverena višim sudovima, kazao je Nikolić i dodao da će to biti precizirano i izmenama Zakona o uredjenju sudova koje su u skupštinskoj proceduri.

 Kako je naveo, tužilaštvo za organizovani kriminal i posebno odeljenja Specijalnog suda u Beogradu i dalje ostaju nadležni i za krivično delo zloupotreba službenog položaja i za krivično delo zloupotreba odgovornog lica.

 Izmenama Krivičnog zakonika usvojenim decembra 2012. uvedeno je novo
krivično delo zloupotreba odgovornog lica, od koga je razdvojeno krivično delo zloupotreba službenog položaja koje je isključivo vezano sa raspolaganjem državnom imovinom i imovinom javnih preduzeća.

 Odgovorna lica su na funkcijama u privatnim preduzećima i odgovaraju po posebnom krivičnom delu samo ako su protivpravnim delovanjem pribavili protivpravnu imovinsku koristi.

 Kazne za zloupotrebu službenog položaja su - za osnovni oblik od šest meseci do pet godina, za teži oblik zloupotrebe kojom je pribavljena korist veća od 450.000 dinara od jedne godine do osam godina, a za još teži oblik zloupotrebe kojom je pribavljena korist veća od 1,5 miliona dinara kazna zatvora je od dve godine do 12 godina.

 Kazne za zloupotrebu odgovornog lica su - za osnovni oblik od tri meseca do tri godine, a teži oblik zloupotrebe kojom je pibavljena korist veća od 450.000 dinara od šest meseci do pet godina, a za još teži oblik zloupotrebe kojom je pribavljena korist veća od 1,5 miliona dinara zatvorska kazna se kreće od dve godine do 10 godina.

 Izmene Krivičnog zakonika usvojene su u decembru prošle godine ali je primena odredaba o novom krivičnom delu zloupotreba odgovornog lica odložena do 15. aprila 2013.

 To odlaganje tražili su pravosudni organi jer je u toku veći broj postupaka za krivično delo zloupotrebe službenog položaja pa je neophodno obaviti odgovarajuću prekvalifikaciju krivičnog dela u tim postupcima.
izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE