Pošte Srbije pokrenule neobičan projekat: Malim proizvođačima nudi se izvoz robe putem poštanskih pošiljaka i bez komplikovanih carinskih prepreka.

MALI proizvođači moći će od ove godine da izvoze robu putem pošte, jednostavno i bez komplikovanih carinskih prepreka.

Reč je o projektu JP PTT, čiji je cilj da se poveća izvoz robe mikro, malih i srednjih preduzeća putem poštanskih pošiljaka i po pojednostavljenoj carinskoj proceduri.

- Umesto devet dokumenata, koji su sada neophodni za izvoz robe, ova preduzeća robu izvoze putem poštanskih pošiljki uz samo jedan elektronski dokument, koji će popuniti u pošti - kaže Goran Ćirić, generalni direktor JP PTT. - Ovaj naš projekat ima punu podršku Svetskog poštanskog saveza i Vlade Srbije, koja će uz promenu seta zakona omogućiti da izvoz i zaživi.

Slični projekti već postoje u zemljama Latinske Amerike u Brazilu, Peruu, Urugvaju, Ekvadoru i Kostarici pod nazivom „Eksportija fasil“ (jednostavan izvoz). U ovim zemljama su do te mere podigli izvoznu moć zemlje da su sada pošiljke, u Brazilu, ograničene na vrednost od 10.000 dolara. U toj zemlji je sada izvoz veći od uvoza!

- Državi je cilj da podigne nivo izvoza i Ministarstvo finansija radi na projektu novog seta carinskih zakona - kaže Ćirić. - Ove godine to je najvažniji strateški projekat Pošta Srbije i u tom cilju ćemo staviti u funkciju postojeću infrastrukturu na celoj teritoriji Srbije.

Izvor: novosti.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.