Za više od 900 studenata Geografskog fakulteta kraj studiranja se ne nazire, iako je nekima od njih ostao još samo jedan ispit do kraja, ali ispit na koji neki od njih izlaze već 10 godina. Geografija Srbije na trećoj i Geografija regije i Zaštita prirode Srbije na četvrtoj godini, kamen su spoticanja generacijama, jer profesorka Mila Pavlović godinama masovno obara studente, koji su potražili pomoć od svih relevantnih institucija, ali uzalud.

Od sto studenata, ispit položi dvoje, troje

Ne znajući kome da se obrate za pomoć, krenuli su od sopstvenog fakulteta, potom su se obratili Rektoratu, pa Ministarstvu prosvete i nauke, čak i Prosvetnoj inspekciji i niko nije mogao da im pomogne.

 

- Svi su nam rekli da ne znaju ko bi mogao i da li bi neko uopšte mogao da nam pomogne. Svi smo dobri studenti sa prosečnom ocenom bar 8, sve smo ispite položili u roku, imamo radne navike, ali nam je završetak studija doveden u pitanje, jer ova dva ispita ne možemo da položimo - objašnjavaju studenti koji su protiv ove profesorke podneli i nekoliko prijava koje su se “zagubile u pošti”.

Obeshrabreni, uputili su medijima otvoreno pismo u kome su izneli svoje probleme.

- Profesorka nas naziva raznim imenima, omalovažava, baca indekse, galami, postavlja pitanja kojih nema u knjigama, razgovara mobilnim i fiksnim telefonom dok odgovaramo, cepa naše prijave kako bi pokazala da je broj petica manji od stvarnog - navodi se, između ostalog, u pismu.Kako objašnjavaju od sto studenata koji izađu na ispit maksimalno dvoje ili troje prođe, najviše sa sedmicom, uz profesorkin komentar “Vidite da može lepo da se nauči“.

- Dekani su uvek govorili “Popričaćemo sa njom, nemojte tako, zna ona da bude dobra, izgladićemo situaciju“, ali ona se ne menja - objašnjavaju oni.

Kako većina ostavlja ovaj ispit za kraj, mnogima on dovodi u pitanje kako dalje školovanje tako i život u Beogradu, jer vremenom gube pravo na domove.

- Ona usporava čitave generacije da završe fakultet. Moj prosek je 9,4, sve ispite sam položio iz prvog puta, a na ovaj izlazim treći, što i nije strašno u poređenju sa koleginicom koja je izlazi 12 put - objašnjava student P. P.

Dekan Geografskog fakulteta Miroljub Milinčić kaže da fakultet baš ovih dana pokušava da pronađe neko rešenje za problem sa kojim kako kaže “muku muče“ već 15 godina.

- Univerzitet ima svoju autonomiju, fakulteti svoju, pa iz svega toga i svaki profesor crpi svoj deo autonomije. Ima istine u žalbama studenata, ali i oni, kao i fakultet nose deo krivice što je problem otišao ovako daleko. Ne znam ni za jednu disciplinsku meru kojom može da se ograniči samovolja profesora - kaže Milinčić.

Izvor: blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE