Nikola Tesla

Sa ciljem da se 10. jul - rođendan Nikole Tesle obeleži širom Srbije, a naročito u gradovima i mestima na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle, Klaster puteva kulture pokreće jedinstvenu manifestaciju - Tesla dan.

Posetite neke od stogodišnjih hidroelektrana Srbije koje rade kao u vreme kada su nastale, saznajte kakva je veza između Tesle i Vajferta i nazdravite uz BIP pivo, prošetajte Teslinim stopama kroz Beograd sa Mladima za turizam, zavirite u stare kabinete ETF-a, u Narodnoj biblioteci Srbije saznajte zašto je Tesla pisao Zmaju, zauzmite svoje mesto u Tesla bioskopu Centra za promociju nauke ili učestvujte na specijalnom performansu posvećen Tesli u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka…


(klik na sliku za +)

Svi koji se tog dana nađu u Negotinu, rodnom mestu Đorđa Stanjevića, čoveka zaslužnog za elektrifikaciju Srbije, moći će da zavire u spomen sobu posvećenu ovom vizionaru. Kako su Tesla i Pupin kovali zajedno planove za mir u svetu, imaće prilike da saznaju oni koji taj dan budu proveli u Idvoru i posete Zavičajni kompleks Mihajlo Idvorski Pupin.
Zahvaljujući izložbi Muzeja Nikole Tesle, na Fruškoj gori će 10. jul obeležiti Teslin čudesni svet elektriciteta, nadomak Knjaževca vam po prvi put otvara vrata neobičan stari mlin sa hidroelektranom, a luksuzni beogradski hotel Square Nine vam pruža mogućnost da se osetite posve posebno uz jela sa stogodišnjeg Tesla menija.

Ukoliko ste baš 10. jula u zapadnoj Srbiji, ne propustite da obiđete “Pod gradom” u Užicu, najstariju hidroelektranu sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine nakon Nijagare!

Svi koji “Tesla dan” provedu u Leskovcu moći će da obidju hidroelektranu Vučjanku koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku i prisustvuju obeležavanju Teslinog rodjendana u Narodnom muzeju Leskovca, koje organizuje udruženje „Izgradimo Teslin toranj“.


U Nišu će posetioci moći da proslave “Tesla dan” posetom hidroelektrani Sveta Petka koja je od aprila prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu.

U Beogradu u četvrtak, 10. jula, zainteresovani će imati priliku da prodju kroz kabinete ETF-a i saznaju kako je Tesla “pravio gromove”, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje… Tog dana, specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju i Muzej Nikole Tesle, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Narodna biblioteka Srbije, Elektrotehnički fakultet u Beogradu…

U Narodnoj biblioteci Srbije biće moguće saznati više o posebnom prijateljstvu Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja, u bioskopu Centra za promociju nauke biće prikazivani filmovi o Tesli dok će u Univerzitetskoj biblioteci biti moguće saznati zašto je Đordje Stanojević čovek koji je osvetlio Srbiju.

“Tesla dan” podržali su grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Sćneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

Klaster puteva Srbije čini preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije privrednika i fakulteta.

Cilj manifestacije “Tesla dan” i same rute je da se Srbija prikaže u drugom svetku, kao zemlja kulture, nauke, privrede.

izvor:telegraf.rs, Foto:teslaways.rs/Manuela Graf


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE