Đaci će malu maturu polagati 23. i 24. juna

BEOGRAD - Osmaci su juče rešavali probne testove iz srpskog i matematike koji su imali po 20 nepoznatih zadataka. Budući maturani kažu da su zadaci iz srpskog bili laki, a iz matematike nešto teži. Rezultati će biti poznati naredne nedelje.

Žarko Obradović, ministar prosvete, prilikom posete OŠ „Drinka Pavlović” u Beogradu izjavio je da je probni test poslužio osmacima da vide kakav će tip nepoznatih zadataka biti na završnim testovima.

- Sada nisu bitni rezultati već da kod dece razbijemo tremu zbog male mature - kaže Obradović.

Todor Bakunjić iz OŠ „Drinka Pavlović” prvi je završio test iz srpskog jezika. Kaže da su zadaci bili laki za sve koji su počeli da se pripremaju u februaru kada su dobili zbirke. I osmaci iz Niša tvrde da su zadaci bili lakši nego što su očekivali.

 

 


- Svi smo imali tremu, ali kada smo počeli da radimo shvatili smo da nemamo potrebe za brigu - kaže Aleksa Živković, učenik OŠ „Car Konstantin“ iz Niša.
Đacima iz Novog Sada test iz matematike bio je zahtevniji od polaganja maternjeg jezika.

Kliknite za uvećanje (+)


- Mislim da sam dobro uradila većinu zadataka, dva zadatka nisam rešila jer nisam bila sigurna u rezultat - kaže Kaća S. iz škole „Žarko Zrenjanin“.

Kliknite za uvećanje (+)
Učenici koji juče nisu polagali test znanje će na probnom ispitu moći da provere sledeće subote. Mala matura će se održati 23. i 24. juna.

Ove školske godine prvi put će se umesto kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole polagati završni ispit u matičnim školama na kraju osmog razreda mala matura koja će se bodovati za upis u srednje škole. Još ove godine mala matura se neće mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita. Na testovima iz maternjeg jezika i matematike osmaci će imati 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih. Svake naredne godine, broj nepoznatih zadataka će se povećavati. Cilj je da do 2014. godine svi zadaci na polaganju male mature budu nepoznati.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE